• Планината Рорайма

Планината Рорайма – едно наистина уникално място

Рорайма

Рорайма от птичи поглед

Колкото пъти чуете, че светът е малък, то толкова пъти можем да ви кажем, че това изобщо не е така. Който си мисли, че светът е малък и че е видял всичко се лъже жестоко, защото има толкова много уникални места, че един живот няма да ви стигне да ги обиколите, а да не говорим за големите градове и малките китни селца. Изобщо нашата Земя е едно много красиво и разнообразно място, като в този материал ще ви запознаем с уникалната планина Рорайма.

Рорайма се намира на границата между Венецуела, Бразилия и Гвиана. Тя е част от Гвианската планинска земя в националния парк Канайма, който се разпростира на площ от 30 000кв.км. Ранните изследователи описвали планини, извисяващи се над джунглата в Южна Америка. Тази планина е вдъхновила и великият Артър Конан Дойл за неговата книга „Изгубеният свят“, като в Рорайма няма динозаври и други древни животни, но пък самата планина съществува и колкото и да изглежда като приказка, тя си е напълно реална.

Платовидните планини в парка са считани за едни от най-старите геоложки формации на Земята, датиращи от ерата Докамбрий преди 2 милиарда години. Рорайма е най-високата платовидна планина в Гвиана, като е висока цели 2772 метра, а освен това е и дълга над 14 км. Екосистемата там е много уникална, тъй като валежите са ежедневие и рядко спират, като там се намират някой от най-високите водопади в целият свят, а също така и някой изчезващи видове растения.

Изгубеният свят

Изгубеният свят

Ако вече се чудите кога да отидете до Рорайма, трябва да знаете, че прехода до там е доста сериозен и отнема цели 5 дена. За целта обаче, туроператорите предлагат пълна екипировка, както и опитни водачи, тъй като това място е много красиво, но и изключително опасно.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *