• Мона Лиза

Откриха тайни кодове в очите на Мона Лиза

Леонардо да Винчи е бил една много интересна личност, която и до ден днешен буди много въпроси и мистерии. Най-легендарната му картина – Мона Лиза също се оказва неговото поредно изобретение (тъй като той има много такива), като учени откриха, че в очите на картината има закодирани странни символи и числа.

Картината на Мона Лиза съществува от много години, но благодарение на модерните технологии, изследователите са увеличили платното многократно, като са се натъкнали на необясними кодове в очите на жената. Според информацията, която е тиражирана в медиите (а може би тя не е всичката такава) се смята, че в дясното око на Мона Лиза са изписани инициалите LV, които може би символизират името на автора – Леонардо да Винчи.

В лявото око, символите са по-неясни и се смята, че те са или CE или В, но въпроса е малко спорен. В задната част на картината пък е забелязано числото 72, но се предполага, че това всъщност е L2. Не е ясно защо да Винчи е решил да „вгради“ тези кодове, като е любопитно, че те се намират в зениците на Мона Лиза, които са най-тъмната част на очите и не могат да бъдат забелязани с просто око.

Зад това откритие до голяма степен стои Луиджи Борджия, който е член на комисията за културно наследство. Съвсем случайно той се е натъкнал на лимитирано издание отпреди 50 години, което описва въпросните символи, скрити в очите на картината. Интересното е, че ренесансовият гений е използвал подобни хитрини и в други свои творения, които все още не са изследвани напълно.

Леонардо да Винчи

Това ли е наистина Леонардо да Винчи?

Силвано Винчети – президент на комисията за културно наследство обяви, че все още не са проучили напълно Мона Лиза и най-вероятно ще излизат още любопитни факти, за които дори не сме подозирали. Винчети е изумен как никой не се е досетил да направи подобен анализ на картината, тъй като да Винчи е имал страст към мистериите и се твърди, че тези кодове са вградени в платното от самият него.

Силвано Винчети също така настоява да бъде направена ексхумация на тленните останки на Леонардо да Винчи, за да се измери неговият череп. Президента на комисията предполага, че Мона Лиза всъщност е олицетворение на художника, тъй като той е бил бисексуален и няма да е учудващо ако е изобразил своят профил, но в женско тяло.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *