Обичта е грижа – бъдете най-добрият лекар на своето сърце

Приятелството с нашето сърце прилича на тази към домашния любимец. Редно е, независимо какъв е той, да се грижим за него като му даваме здравословна храна, водим го редовно на разходки и му приготвим уютно място за спане. То се нуждае обаче най-много от нашата безусловна, голяма и искрена обич, а ако е неспокойно се нуждае просто от щастие и забавления, за да му подарим дълъг и здравословен живот. Научните изследвания са доказали лечебната сила на положителната нагласа и звънкия смях. Чувството на одухотвореност не е алтернативна медицина или пък самовнушение – щастието има реално и първостепенно значение!

1. Чуйте душата си

Хора, които използват думи като “радост” и “надежда”, за да опишат отношението си към света, надживяват по-песимистичните си връстници с

десетилетие. Независимо в какво положение сте, силата да прогоните гнева и да прегърнете хубавите неща в живота е във ваши ръце.

2. Радвайте се на живота с пълни шепи

Щом отговорностите на живота започнат да нарастват лавинообразно с всяка измината година, ние имаме дълг към сърцето си, затова е важно понякога просто да махваме с ръка и да се радваме на нещата като деца.

3. Подарете си повече спокойствие и време за релакс

Никой не е в състояние да промени света, но всеки може да промени собствената си реакция към събитията в него. Не забравяйте отпускането сред тишина, вечерната релаксация преди сън с най-древното лекарство за душата – музиката, и дори разходката с кучето…

4. Кога алкохолът е полезен

Според Британската кардиологична фондация хората, които пият по чаша вино, особено червено, с вечерята си, могат да понижат риска си от сърдечносъдово заболяване с 30%.

5. Създайте своя тих оазис

Казват, че домът е там, където е сърцето, така че превърнете дома си  в убежище за своето сърце. Създайте си успокояваща атмосфера със свежи цветя, домашни растения, музика, удобна спалня  и някое тихо кътче, където да отидете, когато имате нужда да помислите. Ако прекарвате по-голямата част от времето си отпуснати вместо под напрежение, може да намалите риска си от сърдечносъдови проблеми наполовина.

6. Не се страхувайте – раздайте се!

Винаги помнете, че сърцето е най-щастливо и най-здраво, когато е в компанията на други. Не бъдете толкова заети, че да нямате възможност да отделите време за любимите си хора – семейството и приятелите. В днешното трудно българско време често забравяме, че можем да лекуваме най-ефикасно сърцето си единствено с много любов и споделени мигове, които нямат цена.

Сподели статията

За Автора: mariak

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *