• Остаряване

Няколко признака, че започвате да остарявате

ОстаряванеС напредването на възрастта започват редица проблеми, свързани със здравословното състояние на индивидите. За да разберете кои са топ признаците за остаряване, то се запознайте със следните редове, в които ще откриете кое е нормално и на кое би трябвало да обърнете съответното внимание:

Нормален пулс

Нормалният сърдечен ритъм, зависи от много фактори (възраст, пол, здравословно състояние и др.). За нормален се счита сърдечният ритъм, който е в рамките на 60-80 удара в минута при мъжете и 65-90 удара при жените, а сутрин е по-бавен. Ако забележите, че пулсът ви е ускорен не изпадайте в паника, а просто се консултирайте с медицинско лице.

Нормално кръвно налягане

За идеално кръвно налягане при възрастните се счита, че е 120 мм на 80мм, а по-високо от това, вече говори за високо кръвно налягане или т.нар. „хипертония“. С изминаването на годините, тези стойности на нормално кръвно налягане, със сигурност ще се различават. Ако апаратът ви отчете 130 на 80 мм кръвно налягане, значи отново сте в нормата, но ако стойността започне да приближава 140 на 90, то тогава определено трябва да потърсите лекарска помощ. Ето и възрастовите норми, за които определени стойности са нормални:
20 годишни – 116/72;
30 годишни- 120/ 75;
40 годишни – 127/ 80;
60- 70 годишни- 144/85;
над 70 годишни- 159/85.

Хормонален баланс

Задължително е за всяка една дама, която има навършени 35-години, редовно да следи нивата на хормоните в тялото си и по-специално естрогенът. Това е важно, тъй като при някои жени, менопаузата може да настъпи и по-рано. Ако редовно контролирате нивата на хормоните във вашия организъм, ще забележите по-скоро техните промени. За да се предпазите от ниските нива на естроген във вашия организъм, ви съветваме да се обърнете към специалист, който да ви назначи хормонално лечение. По този начин, вие със сигурност ще запазите нормалните, балансирани нива на хормоните във вашето тяло.

Нормално тегло

Казват ви, че теглото ви е нормално, ала вие все пак смятате, че сте понапълняла? Да, възможно е и да имате проблем с личната ви оценка, което да се дължи на ниско самочувствие. И все пак ви съветваме да не подминавате с лека ръка данните за нормално тегло, предвидени от Световната здравна организация. Според нея за оценката на теглото, се използва индекс от десетобалната система на телесната маса (ИТМ), който взема предвид съотношението на теглото към височината.
Според СЗО, затлъстяване има ако ИТМ е с индекс над 25. За да проверите в кои граници сте вие, намерете в Интернет калкулатор, който да го изчисли.

Нямате проблеми с уринирането

С всяка следваща година, вероятността за такъв проблем се увеличава значително. Като много жени са изложени на такъв риск, тъй като тяхната уретра е с дължина само 3см и е в пъти по-лесно да се развият бактерии във вътрешните органи. Сексуален контакт също е много вероятна причина за възникване на възпаление на уретрата, като някои от заболяванията в последствие могат да засегнат и стомашно-чревния тракт. Такива обикновено са заболявания от типа на: Еколи, стафилококи, ентерококи и др. При пикочно-половата система на жените често се наблюдава и неприятна сухота на влагалището, дразнене, сърбеж и дискомфорт. Ако се появят някои от тези проблеми, незабавно посетете лекар и обърнете внимание.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *