• Париж

Нова вятърна турбина, подобна на дърво се появи в Париж

вятърна турбинаВятърните турбини отнасят най-много критики заради това, че не са приятни за гледане. Това обаче е на път да се промени, благодарение на френската компания НюУинд. Тяхното ново устройство, Трий Вент, представлява стрелка от вертикални вятърни турбини и изглежда съвсем като дърво.

Освен че самото дърво прилича на произведение на модерното изкуство и би се вписало във всяка градска среда, то също така има и много важна функция. Всяко дърво има изход с мощност 3,1 киловата, което може и да не е кой знае колко енергия сама по себе си. Използването на няколко от дърветата като част от пейзажа в парка или по края на пътя обаче може да има повече от голямо влияние върху близките домакинства и сгради.

Дърветата са 11 метра високи и 8 метра в диаметър в най-широката си точка, което ги прави почти еднакви по размери като много други дървета в града. Бялата облицовка на дърветата е направена от стомана и може да задържи 72 турбини, поставени вертикално. Това положение предотвратява шума, като позволява на турбините да се въртят безшумно. По принцип, вятърните турбини са много издължени, за да достигнат височината, където вятърът е по-силен, но тези могат да се въртят и при вятър със скорост 7км в час, а това ги прави два пъти по-чувствителни от обикновените турбини. От друга страна, те са достатъчно издръжливи, за да понесат ветрове от категория 3, които достигат от 178 до 208 км в час.

Всяко „турбинно листо“, наречено Аеролийф, е конструирано от лека пластмаса. Пластмасата е обработена със смоли, които я защитават от климатичните промени като влажност и соленост /за области, близки до морета/. Турбините са свързани успоредно във веригата, така че, ако една се повреди по каквато и да е причина, другите да продължават да работят.

Нетърпеливи сте да пробвате една от тези? НюУинд ще тестват дърветата в Париж на площад Конкорд между 12 март и 12 май тази година, позволявайки на публиката да види как турбините фенкционират при нормални условия. Още 40 такива инсталации ще бъдат поставени из цялата страна до края на септември.

За онези от вас, които искат ТрийВент за себе си, ще се наложи да почакате още малко. До лятото на 2016 те няма да бъдат произвеждани масово и първоначално ще бъдат достъпни само във Франция и още няколко Европейски страни.

Важното е да знаем, че еко енергията става все по-близо до нас хората. Диверсификацията на енергийния пазар е първа стъпка към евтиното електричество.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *