• света

На къде върви света?

На къде върви света? Това е един от най-актуалните въпроси през последните месеци, тъй като станахме свидетели на много размирици по целият свят, много промени в световната икономика, много промени в мисленето и действието на хората.

След толкова много години на империализъм и феодализъм, на хората вече им писна и започнаха да се бунтуват. За никой не е тайна, че повечето държави се управляват от няколко души, модерно наречени „олигарси“, които разбира се, разполагат с толкова много финансова мощ, че могат да купят всяка власт, всеки президент и всяко правителство. Именно тук се крие тънкият момент в управлението на държавите, включително и България, като тук положението също става нетърпимо, тъй като монополите си правят каквото искат и не се съобразяват нито със закони, нито с управници.

Украйна, Сирия и Тайланд са най-ярките примери за гражданско неподчинение, като там протестите буквално се превърнаха в граждански войни и напрежението ескалира с всеки изминал ден, тъй като властта здраво е захапала кокала и няма намерение да го пуска, въпреки че по улиците се лее кръв и умират невинни хора. Само за изминалите 48 часа, в Украйна ранените са над 1 000 души, а на вече култовият площад „Независимост“, близо 30 души намериха смъртта си. Пострадали има както от страна на протестиращите, така и от страна на униформените, а положението става още по-лошо, тъй като правителството въведе забрана на протестите и вечерен час, а спец-частите „Беркут“ са готови на всичко, за да опазят правителството и президента Виктор Янукович.

В Тайланд положението също е сходно, като там хората също протестират срещу правителството, а само преди няколко месеца имаше предсрочни избори. Новото правителство обаче взе властта по доста съмнителен начин, което не се понрави на тайландците, които дружно излязоха на улицата.

В Сирия пък ситуацията е още по-сложна, като там Башар Асад и неговите поддръжници водят ожесточена война с опозицията, като жертвите вече са хиляди и не се вижда изход от тази ситуация.

Протести

Протестите по света

Протести има и в Испания, Гърция и още много части по света, като това няма как да не ни накара да не се замислим какво се случва по света? Всичко е въпрос за пари и власт, но не може ли така наречените олигарси да помислят малко и за хората. Не може ли депутати, президенти и полицаи да се опитат да влезнат в положението на обикновените хора. Не може ли поне малко да се помисли и за народа? Е, явно не, но всичкото това напрежение, което се е насъбрало в изстрадалите и отегчени граждани, все някога ще ескалира и тогава наистина ще стане страшно…

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *