• Настинка и грип

Най-ефикасните храни срещу настинка и грип

Зимата дойде, а с нея и неприятните болки в гърлото, кашлицата, запушеният нос и т.н. Ако обаче ядем правилните неща, ние можем успешно да преборим настинката и сезонния грип. Ето защо решихме да подредим най-ефикасните храни срещу простудата и вирусите:

1.Риба. Тя е богата на Омега-3 мастни киселини, които помагат на организма в борбата му срещу болестите. Редовното консумиране на какъвто и да е вид риба значително укрепва тялото ни в студените дни.

2. Цитрусови плодове. Те ни зареждат с голяма доза витамин C, който е силен антиоксидант и помага в борбата с грипа през първите дни. Похапването на лимони, портокали и грейпфрути е най-добрият начин да повишите защитните сили на организма си. Не се притеснявайте, че може да предозирате неговите количества, защото излишният витамин С се изхвърля лесно от тялото чрез урината.

3. Кисело мляко и кефир. Приемането на пробиотични храни е отлично средство за подобряване на вашата чревна флора. Полезните бактерии ще спомогнат за нормалната работа на храносмилателната ви система, което пък ще улесни тялото ви в борбата с болестта. Освен това изследвания доказват, че консумирането на кисело мляко и кефир намалява риска от развитие на инфекции на горните дихателни пътища.

4. Чай. Горещият зелен чай облекчава раздразнено гърло и съдържа една много ценна съставка, която помага на организма. Това са катехините – група антиоксидантни съединения, намаляващи с до 75% рискът от зараза. Освен това те предпазват от заболявания на сърцето и развитието на раковите клетки.

5. Чесън. Той ни зарежда с алицин – серно съединение, което се преобразува в мощни антиоксиданти в нашето тяло. Чесънът е най-полезен, когато се приема суров.

6. Прясно мляко. То ни доставя важния за костите витамин D, а редовният му прием ни предпазва и от респираторни инфекции.

7. Гъби. Печурката, манатарката и много други съдържат ценни вещества като калии и витамини от групата B, които укрепват организма.

8. Семена от анасон. Известни са с антибактериалните си свойства. Облекчават острата кашлица и премахват образувалия се секрет. Анасонът може да се приеме чрез поръсени със анасонови семена закуски, сладкиши и хляб.

9. Стриди. Те ни осигуряват цинк, който помага на организма да пребори болестта. Стридите обаче не са никак евтина храна, а и може да съдържат вредни бактерии, ако се консумират сурови. Ето защо е най-добре да си осигуряваме минерала чрез таблетки.

С подкрепата на blogomania.org

Сподели статията

За Автора: Martin Kolev

Купете си клетка за хамстер и си свиркайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *