• Wi-Fi

Може ли човек да чуе звука от Wi-Fi?

Wi-Fi

Хората, които са ползвали интернет преди малко повече от 10 години, най-вероятно помнят неприятният звук на телефонния модем. Тези дни нещата са различни. Единственият шум, който чувате докато работите на компютъра е от натискането на бутони. Не и за Франк Суейн. Той може да чува звук издаван от Wi-Fi, навсякъде където отиде. Не, той не е мутирал извънземен. По-скоро разполага с подобрени слухови апарати и доста умен софтуер.

От както е 20-годишен, Франк губи постепенно слуха си. Нуждата от слухови апаратчета идва преди две година. Той решил, че е в негов интерес не толкова да чува звуците, които чуваме всички, а нещо, което нормалните хора не могат – безжичните комуникации.

За да постигне това, запаленият към науката Суейн се съюзил с Даниел Джоунс, който работи в сферата на озвучаването. С помощта на финанси от английска благотворителна организация, която подкрепя иновациите, двамата успели да създадат продукта Phantom Terrains. Той позволява слушането на звук отWi-Fi вълни. Софтуерът, който действа, за да е възможно всичко, има нужда от хакнат iPhone. Когато го включите, той от своя страна се включва на честотата на комуникационните полета. ИзползвайкиWi-Fi сензора в телефона, софтуерът събира детайли за мрежата, като името на рутера, режима на криптиране и дистанцията до устройството.

Като цяло, силата на сигнала, насочеността му, нивото му на сигурност и името на мрежата са нещата, които превръщат Wi-Fi мрежите в аудио, което можем да възпроизведем по-късно. Сигналите за разстояние кликват и пукат като удари от брояч на Гайгер. Името на мрежата пък си е направо мелодия. Звукът се възпроизвежда в чифт слухови апарати. Допълнителният „слой“ на звука се смесва с нормалните неща, които чувате през слуховите апаратчета. Просто това се слива с останалата част на звуковия пейзаж. Докато човек носи телефона в джоба си ще може да чува Wi-Fi сигнал.

Ако искате да чуете Wi-Fi сигнала, в цялата му светлина, трябва само да кликнете на този линк:

За вдигне нивото на проекта, Суейн се разходил из южните части на Лондон, за да събере тонове информация. Той се свързал със Стефани Посавец, която визуализирала звуковите вълни, които Франк чува. Резултатът е нещо подобно на карта, което ни показва къде се намират рутерите, тяхната честота и нивото на криптиране. Информацията, която Франк Суейн е събрал, показва, че в жилищните райони преобладават рутери с ниско ниво на защита. Там, където се прави бизнес обаче, нещата са съвсем други. Ето как изглежда въпросната карта, за да добиете допълнителна представа за делата на Суейн и компания:

Карта Суейн

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *