• Виртуална реалност

Може ли виртуалната реалност да пребори проблемите със зрението?

болест на старгардКати Блайц е жена, която е сляпа от 11-годишна възраст. Нейното състояние се нарича „болестта на Старгард“ и представлява дегенеративна болест, която намалява способността на организма да вижда централно. В повечето случай периферното зрение действа. Обикновено ослепяването започва между 10 и 20-годишна възраст и се дължи на смъртта на фоторецепторни клетки, които са чувствителни на светлина и се намират в централната част на ретината, която се нарича макула.

Тя не е напълно ослепяла, но има голямо сляпо петно в центъра на зрението си, което значи, че тя вижда всичко по странен начин с неопределена форма. Няма лечение на проблема, който тя и още други хора по света имат, но ново технологично изобретение може да помогне на хора са нарушено зрение да виждат повече от заобикалящия ги свят.

eSight са електронни очила, които комбинират в себе си няколко различни компоненти, които могат да бъдат контролирани от потребителя, за да възстановят поне част от изображенията, които окото на пациента може да види. Всичко се поставя на главата на човека и е монтирано на конструкция подобна на рамка за очила. Включва камера с висока разделителна способност, която заснема в реално време всичко пред нея и го излъчва на органичен светлинен диоден екран, директно пред очите на човек. Друга част на устройството стои в ръката му, за ад се контролират определени характеристики и, за да се увеличават определени картини. Така човек сам може да прецени кой е най-добрият начин да види различни неща от средата, която го заобикаля.

Възможностите на устройството са доста атрактивни. То може да увеличава обектите пред себе си до 14 пъти, може да подобрява контраста на изображението, да обръщат цветовете така. Машинката дори може да помогне на хората да видят неща, които нормалното зрение не може да забележи. Компанията, която разработва продукта е много оптимистично настроена за бъдещето му.

Високотехнологичните очила могат да се адаптират и да поддържат периферното зрение. Това ги прави ефективни в много ситуации като четене на книга, гледане на телевизия и като цяло всичко, което потребителя прави, без значение дали се движи или не. Въпреки че са много обемни, тези очила могат да помогнат на много хора като Кати. Организацията, която стои зад eSight се надява да продължи успешно с разработката му, за да го прави по-функционален, но и по-компактен като помощник.

Единственото, което е малко или много неприятно за очилата, е, че те струват 15 хиляди долара. Това е доста голяма цифра, но като се замисли човек, има доста операции, които струват много повече пари, но и носят големи рискове. Тази технология тепърва предстои да се разработва, а вече върши страхотна работа. Цените ще вървят надолу с времето и очилата ще станат все по-достъпни от всякога. eSight най-вероятно ще е цел на различни благотворителни организации, правителства, застрахователни дружества и прочие, които ще използват уреда, за да помогнат на много хора.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

One thought on “Може ли виртуалната реалност да пребори проблемите със зрението?

  1. 20.02.2015 at 09:19

    На скоро тествах очила за виртуална реалност и чувството е наистина уникално. Всички които искат и те да ги пробват потърсете проекта Cardboard на Google. Трябва ви мощен смартфон и очила, които може да си купите евтино /5-10 лв./

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *