• Уилям Шекспир

Мистерията Шекспир

Шекспир безспорно е един от най-великите автори, които някога са се раждали в нашият свят, но за него има много малко информация, която всъщност не е потвърдена официално и не може да се смята за автентична.

Предполага се, че Шекспир е роден през 1564 г. и е умрял на 23.04.1616 (на 51 или 52 години, поредния спорен въпрос). Уилям Шекспир всъщност може би дори не е истинското име на твореца, като зад неговият мистериозен образ стоят много предположения. Някои историци смятат, че зад Шекспир се крият Едуард де Вер, Кристофър Марлоу, Франсис Бейкън и други.

Най-много обаче, специалистите се спират на Бейкън, тъй като той притежава същият стил като Шекспир, дързък е, високо интелигентен и до голяма степен е научил всичко от живота. Бейкън е бил дипломат, писател, историк, политик, а често е смятан и за „най-мъдрият“ сред хората. Дали обаче той е Шекспир или това е просто една теория не е ясно и едва ли някой ще може да докаже подобна теза.

Смята се, че Уилям Шекспир е автор на 154 сонети, 38 пиеси и още множество поеми, но е интересна подробност, че в завещанието му няма нищо подобно. Той е оставил сериозни активи за тогавашното време на своите наследници, но в завещанието липсват книги, пиеси или каквото и да е, свързано с неговият труд. Трябва да отбележим, че през тези години книгите са били голяма рядкост и са имали голяма стойност, като би било редно, един велик автор да съхрани нещо за наследниците си, но уви, такова нещо няма.

Още по-невероятно е, че цели 18 пиеси са публикувани след смъртта му, тъй като се смятат за собственост на театъра, а Шекспир е имал 2 театъра. Друг любопитен момент е, как един обикновен човек има толкова богат речник. В своите творения той използва актив от 29 000 думи, а за сравнение ще ви кажем, че в Библията са използвани едва 5 000 думи. Думи като манастир, капитулация, характер, признавам, безусловен и други са използвани за първи път от английският автор, а днес ние ги смятаме за даденост, без да знаем дори от къде произлизат.

Шекспир

Кой е Шекспир?

Друго любопитно предположение е, че Шекспир е използвал кодове в своите произведения. В една книга от 1616 г. е открит закодиран текст, който гласи “Франсис Гудуин, владика на Ландалф, написа тези редове.” Дали това е дело на Шекспир също не е ясно, но е факт, че около неговата личност има много неразгадани загадки, по които историците ще работят и занапред, но ще открият ли нещо, за момента можем само да гадаем.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *