• Стоунхендж

Мистерията на Стоунхендж

Стоунхендж

Стоунхендж отгоре

Стоунхендж е едно изключително мистериозно място, намиращо се в равнината Солсбъри, която е разположена на 130 км. от Лондон. Това е древна местност, на която от векове стоят огромни камъни и редица учени се опитват да установят с каква цел са сложени там, защо са подредени точно така и от кого е направено всичко това. Големите мистерии винаги започват с въпроса „ЗАЩО“, но не винаги има логичен отговор на този въпрос. Интересното е, че на тези огромни камъни няма нито бележки, нито рисунки и липсват каквито и да е „инструкции“.

Факт е, че тези огромни камъни е много трудно да бъдат поставени точно на това място и точно по този начин от хора, които не разполагат с нужните технологии и методи.

Въпросните камъни са познати като „сарсенови“, а Англо-норманът Васе им слага наименованието „висящи камъни“ още през XII век. Гледката на камъните от определена гледна точка наподобява врата, като е важно да отбележим, че най-големият от тези камъни тежи цели 50 тона.

Сами можете да си направите сметката как се вдигат 50 тона от хора, които не са разполагали с кранове, камиони и каквито и да е други техники. Според учените, тези огромни камъни са пренесени от Южен Уелс, който се намира на цели 380 километра – разстояние, което изглежда внушително на фона на тази маса скали. Древните гърци са имали своите теории – някои от тях са, че тази величествена постройка е дело на великани, други смятат, че това е направено от еднооки циклопи, трети пък са на мнение, че камъните са вълшебни и са се пренасяли сами, под влиянието на магическа песен.

Всички тези теории звучат доста налудничаво в съвременния свят, но е факт, че Стоунхендж е построен много старателно и това може да се види, когато погледнете това творение от въздуха. Ще видите 4 кръга, които са оформени перфектно, а около тях има изкопан ров в много правилен кръг. Все пак никой не може да даде отговор на толкова важният въпрос „ЗАЩО“, като може би най-логичното обяснение в случая е намеса на извънземна сила.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *