Мистерията на остров Барса-Калмъс

В този материал ще ви разкажем за още едно невероятно място, за което се носят редица легенди, някои от които верни, други – не. Това е сравнително малкият остров Барса-Калмъс, който се намира в Северозападната част на Аралско море и можем да кажем, че не е известен с нищо хубаво.

Барса-Калмъс е познат още като „Острова на птеродактилите“, като жителите на околните селца разказват, че който отиде на острова, не се връща от там – сюжет, познат ни от култовия сериал „Изгубени“.

Разбира се, на митологията не трябва да се вярва много, но има регистриран случай, който датира от 60-те години на миналия век, когато група изследователи отива на острова, за да го изследва. Странно или не, никой не е пожелал да води експедицията, която така или иначе е достигнала до Барса-Калмъс. Според записките, когато екипът е стъпил на острова, внезапно се е появила изключително гъста мъгла, над острова надвиснали мрачни облаци и радиовръзката прекъснала.

След 40 минути мъглата изчезнала и радиовръзката с базата била възстановена. Оказва се обаче, че изследователите не са прекарали 40 минути на Барса-Калмъс, а цели 1480 минути, които учените изобщо не са усетили. Докато е нямало връзка с екипа, от лагера са организирали експедиция, за да търсят своите колеги, като претърсили острова няколко пъти, но нямало никаква човешка следа. До този момент, все още няма научно обяснение какво точно се е случило.

Има и друг регистриран случай, при който експедиция отново се изгубва на острова. Според данните, всички са намерили смъртта си по един или друг начин, като е оцелял едва 1 човек. Той се добрал до най-близкото пристанище след цели 3 месеца, като веднага е бил настанен в клиника за психично болни, тъй като оцелелият твърдял, че са минали едва 3 дена.

Барса-Калмъс

Ето къде се намира Барса-Калмъс

Старият рибар Нурпеис Байжанов пък разказва, как баща му и брат му отишли за риба край острова и се натъкнали на нещо неестествено. „Неочаквано, те видели в небето да се издига истински Шейтан. Това е голяма колкото теле птица с криле колкото корабни платна, с клюн, по-дълъг от самото й тяло, пълен с остри зъби“. Мъжете били потресени от гледката и веднага побързали да се върнат.

Сигурно това ви звучи като научно-фантастичен филм, но Байжанов е получил от баща си зъб на Шейтана. Въпросният зъб е изследван от Института по палеонтология, като учените са категорични, че това е зъб на летящ гущер, спадащ към групата на птеродактилите, които са изчезнали от лицето на Земята преди цели 145 млн. години.

Е, искате ли едно пътешествие до Барса-Калмъс?

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *