• Пирамида

Мистерията на древните египетски пирамиди

Земята и света като цяло крият много мистерии, особено от древните години, които не са документирани. Съвременните технологии са много напреднали, човечеството се развива с всеки изминал ден, но все още има хиляди неща, на които няма смислен отговор. Древните египетски пирамиди са от тези неща, които пораждат множество съмнения и разногласия сред учените, като и до ден днешен няма реален отговор на въпроса как точно са построени.

Мистерията на Египет продължава да привлича хиляди туристи от целия свят, като най-известната пирамида се намира в Гиза и това е Хеопсовата пирамида. Тя е сред най-старите постройки в света, като за точна дата на създаването й се смята 2580 г. преди Новата ера.

Тук разбира се веднага изниква въпроса, как древните египтяни, които са нямали почти никакви подръчни материали, а да не говорим за съвременните камиони, кранове, компютри и тем подобни. Хората тогава са имали едва няколко оръдия на труда, но това не им е попречило да строят толкова велики неща, които в момента никой не може да построи. Освен това, Хеопсовата пирамида е разположена така, че стените й сочат четирите краища на света – Север, Изток, Запад и Юг.

Предполага се, че тази пирамида е била построена, за да бъде гробница на фараона Хеопс (Хуфу), но така или иначе вътре не е открито тяло. В сърцето на пирамидата има множество камери, за които също има много теории, но никакви доказателства. Размерите на пирамидата са внушителни, тъй като първоначално тя е била висока 146.5 метра и със страна на основата от 231 метра. В момента нейните размери са по-малки, тъй като близо 5 хилядолетия пирамидата е била подложена на всякакви климатични промени, но все пак  в момента е висока 138.7 метра. Интересен факт е, че в продължение на 4 000 години, Хеопсовата пирамида е била най-високата постройка в света, като след това е детронирана от Кьолнската катедрала.

И така, да преминем на основният въпрос – как едно от 7-е чудеса на света е било построено? Едва ли има разумен човек, който да си мисли, че огромни каменни блокове са били пренасяни от другия край на Египет, който преди 4 000 години е бил много по-мащабен като площ. За да се пренесат подобни огромни скали са нужни хиляди души, съоръжения, инженери и други, като това изглежда доста непосилно за „необразованите“ египтяни. Преди известно време, професор Кен МакКензи реши да изследва по-обстойно състава на пирамидите, като за целта е изучил образец от пирамида. Той го е изследвал подробно, като използва спектрометър. МакКензи стрива пробата на много ситен прах и я развърта на 12 000 оборота в минута, като по този начин я е разделил на отделни елементи. От получената проба, професорът прави заключение, че египетските майстори са използвали нещо като древен бетон, за да строят пирамидите си. Съставките му обаче се различават, като преобладават варовик, камък и вода. Този бетон най-вероятно е бил приготвян в дървени заготовки, като след това са се наслагвали огромните блокове.

Пирамиди

Какво мислите за пирамидите?

Разбира се, тази теория също не може да ни даде пълна светлина около това, как точно са построени пирамидите, но все пак е по-добре от нищо. Много хора са на мнение, че зад построяването на тези митични египетски постройки стоят извънземни сили, но за подобни теории няма никакви доказателства. Е, все пак никой не е длъжен да се съобразява с мнението на учените и всеки може сам да си прави извода от къде са произлезли пирамидите.

 

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *