• Пеперуди

Любопитни факти за пеперудите

Пеперудите са едни невероятни същества, които минават през доста сложен цикъл от какавида, докато стигнат до крилати и красиви насекоми. За пеперудите има много легенди и поверия, като славянските народи вярват, че духът на човек се преражда именно в пеперуда.

Странно е, че тези красиви създания се привличат от огъня, въпреки че той е пагубен за тях. По нашите географски ширини е прието, когато се види пеперуда около огъня, тя да се гони, тъй като по този начин може да изгори и преродената душа.

В Русия пък дори има официален закон, чрез който се забранява убиването на пеперуди, а пък в Япония, кафяво-лилавата пеперуда Nymphalidae Sasakia Сharonda е национален символ. В „страната на изгряващото слънце“ тези насекоми са на голяма почит и се свързват със семейното щастие, като дори всяка година има шествия, провеждани под слогана „Танцът на пеперудата“.

Разбира се, не във всички страни пеперудата се свързва с положителни неща. В Полша и Сърбия смятат, че пеперудите се появяват от устата на мъртъвците (вампирите) и ако пеперудата не бъде убита, мъртвеца ще се прероди. Във Франция пък така нареченият молец „мъртва глава“ се смята за лоша поличба.

Руският фантаст – Александър Беляев, разказва за този вид молци в книгата си от 1928 г. – „Мъртвата глава“, но всъщност подобен вид молци не съществуват. Подобни създания сте виждали в култовия филм „Мълчанието на агнетата“, но дали те носят лош късмет не е ясно.

За пеперудите дори се смята, че те могат да влияят на природата и това е описано в „теория на хаоса“ и по-точно „ефекта на пеперудата“. Едуард Лоренц, който е автор на това интересно писание смята, че ако пеперуда в единият край на света размаха с криле, то на другия край на света може да предизвика ураган. Дали това също е вярно е въпрос с повишена трудност, но е факт, че пеперудите са много интересни създания, които трудно могат да бъдат изследвани.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *