• Кафе

Кофеинът – ключа към силната памет

кофеин

Кафето засилва паметта

Ново проучване, направено с помощта на 160 доброволци показва, че кофеинът може да бъде много полезен за хората, които имат проблеми с паметта, а и не само за тях.

Според изследването, на всички кандидати са им били показани  множество и разнообразни образи, след което половината участници в тестовете са приели 200-милиграмова таблета с кофеин (това се равнява на 1 голяма чаша кафе), а другата половина не са приели кофеин. След 24 часа, тестът със снимките е повторен, но на участниците са били показани част от същите снимки, подобни снимки и нови снимки.

Учените са установили, че тези, които са приели кофеиновата таблетка са разпознали по-правилно картините, като интересното при това проучване е, че кофеинът се дава след запомнянето на снимките, а не преди това.

Професор Майкъл Яса обяснява, че този метод се нарича „модел на разделение“, за който е характерно, че се търсят подобни, а не идентични обекти, което си е доста объркващо. Факт е обаче, че тези които са приели кофеиновото хапче са се справили доста по-добре, но както се казва – всяко зло за добро.

Професор Яса пояснява, че приемът на кофеин в умерени дози може да бъде полезен, но може и да доведе към раздразнение и нервност. Той допълва, че всеки сам трябва да прецени плюсовете и минусите, но така или иначе, по-голямата част от хората са свикнали ежедневно да консумират кафе.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *