• котката, помогнала за разкриване на убийство

Котката, която разкри убийство!

котката, помогнала за разкриване на убийствоНа 3 октомври, 1994 година е изчезнала Шърли Дъгуей, която е от остров Принц Едуард. Малко по-късно, след около седмица е намерена нейната кола – няколко километра от вкъщи, цялата обляна с кръв. Няколко месеца по-късно тялото и било открито в импровизиран гроб. Кой е помогнал за развитието по-случая? Едно малко, сладко и бяло коте. Медиите полудяват по случая и тази котка е буквално навсякъде. Ето какво точно се е случило.

Подозренията на полицията и хората се концентрирали около съпругът на Шърли – Дъглас Биймиш. Той бил познат на органите на реда и на обществото със своите прояви на насилие и рецидивизъм. Полицай Роджър Савой имал съмнения и вярвал, че именно Дъглас е извършил деянието, но нямал достатъчно доказателства, за да го арестува. Малко след това в гората е намерено мъжко кожено яке. Савой се опитал да свърже Биймиш и якето, но все още нещо липсвало.

По време на оглед на мястото, в което Дъглас Биймиш е живял за последно, полицаят забелязва едно котенце, което било семейният домашен любимец. По кървавото яке имало бяла козина. Савой веднага усетил на къде отиват нещата и се опитал да вземе малко козина от котето, за да направи ДНК тест и да го сравни с ДНК-то на козината по якето. Той обаче се натъкнал на огромен проблем. ДНК-тестването било още в много начален етап. Нямало лаборатория, която да е анализирала ДНК на животинче като доказателство, никоя лаборатория не искала и да поеме отговорността за първия тест.

По някаква случайност, разследващият полицай успял да получи помощ от щатски учен, който познавал много добре ДНК-то на котките. Тестът показал, че ДНК-то на котето съвпаднало с ДНК-то на козината, намерена по якето. Въпреки всичко, това все още не решавало случая изцяло. Всички живеели на остров, най-вероятно котета на острова са свързани помежду си и съответно могат да имат подобна ДНК, поради простата причина, че са с еднакъв произход. Решителността на Савой довела до взимането на кръвни проби от 20 котки, които да бъдат тествани. В крайна сметка късметът се усмихва и се доказва, че космите по якето са от гореспоменатото малко бяло коте.

Биймиш веднага е арестуван, осъден и вкаран в затвора. От този момент насам органите на реда включват в търсенето си и ДНК от животни, защото както сами видяхте, понякога животинките са решаващ фактор. Друг е въпросът дали котенцето е осъзнало какво точно се е случило. Може би да, може би не, няма как да знаем – все още не можем да разпитваме котки.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *