• Растението Юка

Кои са смъртоносните храни и къде можем да ги срещнем?

опасни храниАкай в Ямайка – Отидете на пътешествие до Ямайка, за да опитате Акай, най-популярния плод в страната. Моля, обаче никога да не го откъсвате от клона и да го опитвате преди добре да сте го инспектирали. Неузрялото Акай ще ви причини ужасна ямайска болест. Може да получите припадъци, да изпаднете в кома или дори да умрете. Не казвайте, че не сме ви предупредили!

Юка на Карибите – Коренът на Юката /или Касавата/ е много вкусен. Ние обичаме да го приготвяме по кубински с чеснов сос. Не би било приятно обаче да го поднесем без едно важно уточнение. Никога не го яжте суров! Неправилно приготвяне и можете да умрете от натравяне с цианкалий. Това е твърде голяма грешка в кухнята!

Внимателно опитвайте Фугу в Япония

Може и да изглеждат невинни докато плуват около вас, но тези японски лъжливи риби ще ви уморят, ако не ги приготвяте внимателно преди хранене. Органите на фугу са богати на отровата тетродотоксин и трябва да бъдат премахнати с най-голяма предпазливост, за да не заразят и месото. Посетете Япония, за да опитате. Техните готвачи са тренирани на дълго и широко, с цел да не убият случайно някой хранителен приключенец като вас.

Гъби убийци тук, там и навсякъде

Последната строфа от поемата „Гъби“ на Силвия Плаф гласи: „До сутринта трябва да сме наследили света. С единия крак сме вече в гроба.“ Гъбите определени вещаят нещо зло. 32 различни вида са асоциирани с фатални случки, а други 52 носят в себе си опасни отрови. Но не се тревожете. Стига да не събирате сами гъбите за топинга на пицата си, обещаваме ви да бъдете добре.

Внимавайте с жабите бик в Африка

Когато посещавате Намибия в Африка, където жабата бик е деликатес, бъдете сигурни, че няма да я целувате преди да е добре сготвена. Смисълът е да се неутрализира отровата. В противен случай, може да приключите с бъбречна криза, а това сериозно ще развали храненето ви.

Череши в Американски пай

Цианкалият е разпространен толкова много в костилките на любимите ни плодове. Да вземем за пример черешите. Една костилка или две /може би дори 3 или 4/, докато сте на пикник в парка, не е проблем. Голям брой, неправилно погълнати черешови костилки? Предстои ви слабост, объркване и един куп други странични ефекти. Бъдете внимателни. Направете „изплюй костилката“ свой личен девиз.

Определено трябва да внимаваме с това, което поставяме в устата си, защото опасностите дебнат навсякъде. Определено не можем да се предпазим от всичко, но с малко внимание всичко ще е наред.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *