• Концентрация

Как да подобрим концентрацията си?

Концентрация

Подобрете концентрацията си

Ние хората се изправяме пред все повече предизвикателства в ежедневието си. Да останеш концентриран през целия ден е доста трудно. Ако разбираме мозъка си поне малко повече, ще можем да подобрим концентрацията и продуктивността си.

Мозъците ни са настроени да приемат перфектно честотите на разсейването. Мозъкът обича да е наясно с промените, а разсейващите неща са именно промени за него. Като цяло, когато нещо в средата ни се промени, мозъкът автоматично реагира.

Друг проблем е стремежът ни да правим няколко неща едновременно. Това е добро умение, но е вредно. То повлиява негативно интелигентността ни. Правим доста грешки, пропускаме очевидни неща, изпускаме си нервите.

Третият проблем, който може би е следствие от първите два е, че мозъкът ни обича да прави много неща едновременно и да се разсейва. Когато правим много неща и когато около нас се случват много неща, мозъкът ни кара да се чувстваме емоционално добре. Ето как да подобрим концентрацията си.

Променете навиците

Обикновено започваме дните си с нещата, които не изискват никаква мисъл за вършене. Това изпива енергията ни и разваля концентрацията, без тя да е нужна. Когато обаче имаме нужда да се концентрираме, това вече не е възможно. Само един час работа и вече капацитетът ни е по-малък. Всяко решение, което вземаме изморява мозъка. Ако искате да сте по-фокусирани, трябва да смените реда. Правете първо нещата, които изискват мисъл и концентрация, после се занимавайте с безсмислените и по-лесни неща.

Правилно разпределение на времето!

Проучванията на учените показват, че хората са истински фокусирани за не повече от 6-10 часа на седмица (средно). Трябва да използваме тези няколко часа по най-добрия начин и трябва да внимаваме какво правим в тези часове.

Трябва да разберете кога се концентрирате най-добре. За доста хора това е или сутрин или късно вечер. Също така, хората мислят най-добре извън офиса. Щом набележите времето и мястото, на които се концентрирате най-добре, всичко ще е по-леко.

Тренировките за мозъка са тренировки за тялото.

Когато се занимаваме с много неща едновременно и това стане навик, нашият мозък се адаптира. Губим възможността да се концентрираме и започваме да свикваме с разсейването. Просто тренираме мозъкът си да бъде разпилян и неорганизиран.

Тренирайте концентрацията си като изолирате всички неща, които Ви разсейват. Концентрирайте се на отделни задачи, които вършите докато не са готови. Не сменяйте приоритетите. В началото ще успявате да задържите вниманието си само по няколко минути, но ако работите постоянно, ще има подобрение. Все по-бързо ще се връщате към задачите си когато мозъкът ви отпрати към нещо друго. Мозъкът влиза във форма като всички останали мускули. Здрави мускули, здраво тяло, здрав мозък, здрава работа!

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *