• Вода

Как да пестим вода?

как да пестим вода

Колко ценна е водата?

Световната криза с водата се задълбочава все повече. Това води до много проблеми с общественото здраве в световен мащаб. Да, може би това не важи за хора като нас или за хора в развити страни, които имат изобилие от вода, но не навсякъде е така. Задължение на всеки един от нас е да пестим този ценен ресурс.

Проучвания показват, че 3,5 милиарда от населението на света ще живее в страни с проблеми с водата до 2025 година. Това би принудило хората да консумират заразена вода, за да оцелеят. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да спестите малко вода.

Не изхвърляйте водата!

Когато на дъното на чашата или шишето остане вода, не я изхвърляйте. Използвайте я, за да полеете някое растение, дайте я на домашния си любимец или на някое улично животинче. Това ще помогне употребата на вода да е доста по-ефективна и само с някакво предназначение.

Спирайте кранчето!

Ако оставите водата пусната докато си миете зъбите, Вие ще изхабите поне няколко литра вода. Кранче, което капе може да изхаби няколко десетки литра за седмица или две. Ако използвате течаща вода, за да миете зеленчуците си, това ще изхаби още няколко литра. И така нататък до безкрай. Бъдете по внимателни!

Не похабявайте вода с домакински уреди!

Ако използвате перални, съдомиялни и други уреди, които използват много вода, старайте се те да бъдат възможно най-икономични при покупка. Не ги пускайте наполовина празни, а ги използвайте на пълен капацитет. Ако е възможно, пускайте икономичният режим на работа.

Взимайте си по-кратки душове!

Дълъг и горещ душ звучи добре, но определено е голямо похабяване на вода. Ако намалите 10-минутния душ на 5-минутен, Вие може да спестите поне 10 литра вода за всяко къпане. Колкото по-лека е струята вода, толкова повече вода ще пестите.

Пийте вода от чешмата!

Компаниите, които бутилират вода, правят медийна пропаганда срещу чешмяната вода. Плашат ни, че тя е замърсена, за да купуваме тяхната. Истината е, че водата от чешмата е нещо, до което има достъп цялото общество. Тя е доста по-регулирана от индустрията за бутилиране на вода. Ако все пак се притеснявате, то може да използвате филтри и кани за пречистване на вода.

Освен това да не забравяме замърсяването от всички пластмасови бутилки и енергията, която се изразходва за бутилирането на толкова вода!

Рециклирайте!

Рециклирането е нещо, което ще спести доста вода. Всеки килограм рециклирана хартия пести няколко литра вода. Изхвърляте бутилките, кенчетата и хартията в съответните кошчета за рециклиране. Когато можете използвайте продукти от рециклирани материали.

Изолирайте тръбите си за вода!

Ако изолирате водопровода ще спечелите много, макар и да звучи доста налудничаво и като излишен разход. Това ще намали сметките Ви за вода и ще започне да я пести. Няма да има нужда да оставяте водата да тече докато чакате да тръгне топла вода.

Сложете си варел за дъждовната вода!

През лятото, а и през други сезони от годината, можете да събирате дъждовна вода, която да използвате за напояване, миене или нещо в този ред на мисли.

Като цяло, ако се разходите около дома си, ще откриете много начини да спестите вода. Усилията, които ще вложите ще спестят пари от сметките, но и ще помогнат на Земята!

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *