• Бебе

Как да накарате бебето да проговори?

Бебетата са едно от най-ценните и въодушевяващи неща на този свят, като тези малки създания буквално могат да променят живота ви (само в положителен апсект). Да имате бебе обаче си е сериозна отговорност, за която трябва да бъдете добре подготвени, а ако искате вашето мъниче да расте безпроблемно и да се развива нормално е добре да знаете и някой тънкости.

Ново проучване на изследователи от университета „Пардю“, намиращ се в Индиана, САЩ гласи, че бебетата, които са докосвани по-често от родителите си, проговарят по-бързо. В експеримента са участвали общо 48 пеленачета, които са били на еднаква възраст (4 месеца) и които са били разделени на 2 групи.

И на двете групи са им пускани едни и същи записи на английски език, като 24 от тях са стоели в родителите си, без да получават допир, а другите 24 са били леко гъделичкани, докато са слушали записите.

Учените са установили, че бебетата, които са били гъделичкани по време на теста са разпознавали думите при повторното им пускане, докато другата половина не е реагирала.

Учените са на мнение, че бебетата свързват потока от речта с допира до тяхното тяло и по този начин те започват по-бързо да разпознават говора и да го свързват с определени предмети или случки.

Бебе

Всяко докосване е важно

Доктор Аманда Зайдъл, която е ръководител на този интересен проект е убедена, че когато родителите гъделичкат своите бебета, те осъзнават какво се случва и се развиват по-бързо от обичайното.

Това е много полезна новина за всички бъдещи родители, като екипът на д-р. Зайдъл ще продължи своята работа по проекта и се надява в най-скоро време да разбере как мъничетата започват да развиват своите речеви умения и как реагират при допир до телата си.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *