• кожата

Как да имаме красива кожа и да бъдем по-здрави

Нежната, мека и свежа кожа играе голяма роля за красотата на тялото и лицето при жените. Тя е жив барометър за здравето и възрастта, за радостта и страданието, показва всички тайни недостатъци, представлява обширен орган за дишане и защита. Белезите на здравата, добре гледана кожа са: розов цвят на бузите, мека като кадифе, изпъната, еластична, без пъпки, петна и бръчки, свежа.

Признаците на нездравата, занемарена кожа са белезникав или жълтеникав цвят, със синкав оттенък, влажна, отпусната и с бръчки, предразположена към пъпки, петна и бръчки. Изпотяването на такава кожа е ненормално, тъй като нейните пори за запушени, кръвоснабдяването, следователно и храненето, са неправилни.

Средствата, с които кожата се поддържа здрава са: сухо четкане, слънчеви бани, измиване, масаж, движение на чист въздух, водни бани. Използват ли се редовно и постоянно тези средства, кожата запазва дълго време своя свеж вид и хубав цвят.

Ролята на храната за добрия вид на кожата е голяма. При неправилно храносмилане по кожата се появяват петна, пъпчици и лишеи. Неправилното хранене е причина тя да изгуби своята свежест и чистота. Бързото изчезване на младежката свежест на кожата се забелязва и у онези, които пушат, пият и водят нехигиеничен начин на живот, прекарват дълго време в задимени помещения и често не си доспиват. Такъв е ефектът при прекалената употреба на месо, яйца, тестени храни, силни подправки, солено, люто и кисело. Напротив, при правилно хранене и естествен, хигиеничен начин на живот може да се постигне промяна в структурата на кожата, да се подобри циркулацията на кръвта, да се отстрани прекаленото й омазняване или неприятната й сухост. Подходящи храни за тази цел са плодовете и зеленчуците, които не само съдържат витамини и минерални вещества, но и подпомагат правилното функциониране на вътрешните органи.

Цветът на кожата – матов, блед, светъл, розов или анемичен е резултат от физиологичното състояние на нейния повърхностен слой и от функциите на стомаха и червата. От тук следва и безусловната необходимост от разтоварващи дни в нашето хранене, от умерени диети.

Лошият цвят на кожата понякога се дължи на нередовно изпразване на червата. В такива случаи може да се прибягва до слаби, безвредни хранителни средства. Стомахът се регулира добре и от чаша топла вода или малко плодове, сутрин на гладно. Силните разхлабващи средства трябва да се избягват. При по-особени случаи може да се намали кафето, какаото, червеното вино, месото, а да се увеличи количеството на приетите зеленчуци, плодове, бульони, прясно мляко, мед, мармалади, масло.

Сподели статията

За Автора: mariak

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *