Как да изберем спортни обувки?

shoes-sportКой модел спортни обувки са най-подходящи за вас? Специалистите казват, че при 25% от лекоатлетите добрите резултати се дължат на правилния подбор на обувките. Ако имате затруднения при избора на най-подходящия чифт, е добре преди да отидете на пазар да вземете в предвид особеностите на крака си. Дължината на ходилото обикновено варира в големи граници, но неговата структура се свежда до няколко типа:

– Паднал свод (или както народът го нарича дюстабан). В този случай стъпалото няма свод между палеца и петата, а отпечатъкът от крака е цял.

– Висок свод. Тук е налице ясна дъга между палеца и петата. Отпечатъкът от този тип стъпало е силно вдлъбнат навътре.

– Неутрален тип. Това е най-добрият възможен вариант. При него извивката е нормална, не повече от 2,5 см.

След като разберем какъв тип е нашето стъпало, трябва да се научим да различаваме и спортните обувки, за да подберем най-подходящите за нашата форма на крака, както и за спорта, който практикуваме. Ето ги основните видове, които се предлагат на пазара:

– Маратонки, които контролират движението. Те са твърди, доста устойчиви  и държат крака в правилна позиция. Изберете този тип обувки, ако имате паднал свод или носите ортопедични стелки.

– Маратонки за пресечена местност. Този тип спортни обувки предлагат най-добро сцепление, стабилност и устойчивост. Те са доста подходящи за екскурзии, също така при студено и влажно време, когато обувката трябва да има добро сцепление.

– Маратонки за бягане. В предната част обикновено са малко по-широки, освен това са изключително леки, с тънка подметка, не по-дебела от 4-8 mm, което позволява свободно движение на крака при бягане.

– Стандартен модел маратонки. Тези обувки са подходящи за хора с нормално телосложение и стандартен тип ходило за ежедневна употреба, фитнес, тичане в парка и др.

– Олекотени тренировъчни маратонки. Това са най-леките модели, предназначени за интензивни тренировки и състезания. Подходящи са за хора, които нямат проблеми в ходилата, както и за активните спортисти.

Как да преценим кога имаме нужда от нови спортни обувки? Препоръчително е да планирате покупката на маратонки, преди старите съвсем да се износили. Освен това е добре чифтът за бягане да се сменя при изминаване на 600- 1100 км, в зависимост от начина на тичане, теглото и повърхността, по която се движите. Другият вариант е да закупите два модела, като така винаги ще имате един резервен. Редуването на обувките дава почивка на крака, а и ще ги използвате много по-дълго време.

Сподели статията

За Автора: mariak

One thought on “Как да изберем спортни обувки?

  1. 11.07.2013 at 11:43

    Страхотна статия, много полезна. Аз имамм горчив опит със много сайтове за обувки и магазини, последно си купих обувки за 120 лева и се скъсаха след 3-тия месец. започвам да се убеждавам, че при спортните обувки марките не гарантират качеството.

    Поздрави,
    Тео

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *