• фитнес упражнения за отслабване и стягане

Как да влезем във форма за лятото

Как да влезем във форма за лятото е въпрос, който вълнува много от нас.

Предполагам се досещате, че за да изглеждате добре през лятото трябва да положите усилия през останалото време. Посей днес, за да пожънеш утре! Старата поговорка и тук е в сила.

В есенно зимния период голяма част от хората се отпускат и увеличават приема на калории, в резултат на това килограмите нарастват, дрехите умаляват, а умората е често срещано явление.

Пролетта наближава, природата се събужда, време е за промяна.

От какво имаме нужда за да намалим теглото и да подобрим физиката си ?

Фитнес програма за отслабване и стягане

Какво трябва да съдържа една фитнес програма за отслабване и стягане, ако искаме да влезем бързо във форма?

Фитнес упражнения за отслабване и стягане на проблемните зони

От сега да сме наясно фитнес упражненията могат да акцентират върху проблемните зони, но те могат да имат изгарящ мазнините ефект в зависимост от интензивността на натоварването, броя на повторенията и времето за почивка между сериите.

Тук искам да обърна специално внимание на упражненията за корем и грешките, които най-често се допускат при изпълнението им в желанието си за бързо стапяне на излишните мазнини там.

Коремната мускулатура е както всички останали мускулни групи. Тя се нуждае от толкова често натоварване, колкото и останалите мускулни групи.

Огромното натоварване на коремната преса няма да ви изкара „плочките“. Единственото, което може да си навлечете е проблеми с кръста.

В процес на изчистване на тялото от мазнини е важно да изпълняваме упражненията стриктно без чиитинг с повторения от 10 до 15. Като с времето и адаптацията, почивките между сериите трябва да се скъсяват.

Супер сериите и кръговите тренировки са удачен избор.

Там акцента се пада върху различни мускулни групи и така се избягва удълженото време за почивка между работните серии.

Методът „ серия в серия“ създаден от мен води до отлични резултати в тренировките  за отслабване и стягане.

Какво представлява?

Пример: правите серия за предна част на бедрата /бедрено разгъване/ и веднага без почивка сменяте уреда за задна част на бедрото /бедрено сгъване/, прехвърляте се веднага след това на машина за раменни преси /упражнение, което ще включи: предно, средно рамо и трицепса/. Идеята ми тук е за по обемно натоварване и респективно по-голям разход на калории. По подобен начин се процедира и при останалите мускулни групи.

Имайте в предвид, че разхода на калории от упражнения с тежести е доста по-голям сравнен с кардио тренировките.

При тренировките с тежести създавате благоприятна хормонална среда и ускорявате метаболизма, докато ако практикувате единствено кардио тренировки, шанса да „забиете метаболизма“ е значителен в комбинация с ограничени до минимум калории.

Една фитнес програма за отслабване и стягане трябва да съдържа в себе си комбинация от силова тренировка с тежести и кардио тренировка.

Така максимално ще се извлече и въздейства върху процесите за изгаряне на мазнини.

Подходящ хранителен режим

Освен тренировките и упражненията необходими за отслабване и стягане, имайте в предвид, че е наложително  да обърнете специално внимание на храненето.

Какво ще рече това?

Отстраняване на вредните храни съдържащи прости въглехидрати /захарни изделия и напитки/, намаляване на тестените изделия и глутенови продукти за сметка на плодовете, зеленчуците и ядките.

Не забравяйте да увеличите и приемът на белтъчини. За възстановяването на мускулите те са от съществено значение.

Пийте повече вода, така ще засилите метаболизма и изхвърлянето на токсините.

Мотивация

Мотивацията е вътре в нас, просто трябва да я отключите.

Тя се явява двигателят на нашите желания.

Бъдете мотивирани, стремете се да не пропускате тренировки и да „криввате от хранителния си режим“ и не след дълго резултатите ще бъдат видими!

Сподели статията

За Автора: Светослав Ковачев

Светослав Ковачев стартира спортната си кариера през далечната 1995 г. с тренировки по тежка атлетика. През 1998 г. продължава своето професионално развитие в катедра „Тежка атлетика“ към НСА. Там се среща и черпи от опита на професионалисти в областта, като професор Владимир Боянов, професор Павел Добрев, както и от много наши изявени състезатели по културизъм, силов трибой и щанги. През 2002 г. се дипломира като професионален фитнес инструктор при Доцент Владимир Боянов в НСА, след което участва активно в менажирането и разработката редица фитнес зали, а като индивидуален фитнес треньор печели симпатиите на клиентите. През 2002 г. завършва бакалавърска степен УНСС специалност “Счетоводство и контрол“. През 2003 г. завършва магистърска степен в НБУ специалност „Бизнес администрация“. През 2009 г. успешно завършва след дипломна квалификация American University in Bulgaria на тема: “Strategic Planning and Policy making.” Интереси: Уеб дизайн и реклама (SEO, WordPress, Adobe Photoshop, PowerDirector, Paint и др.) Автор на над 80 статии за здравословно хранене и фитнес. Организатор и съмишленик в организацията на курсове за фитнес треньори и диетолози към NAFA (Nord American Fitness Academy).

One thought on “Как да влезем във форма за лятото

  1. 25.04.2018 at 12:55

    Поздравления за статията. Много добре е написана, дано да има още подобни 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *