• Виза

Какво трябва да знаем за визите – онлайн кандидатстване?

Виза

Как да вземем Виза?

За добро или за зло, много хора решават да напуснат България. Те искат да се преместят да живеят в друга страна, но се появява въпроса „Как да взема виза онлайн?“ или въобще „Как да взема виза?“. В повечето страни, в които бихте желали да живеете, има изградени онлайн услуги за кандидатстване, които изглеждат доста прости. Истината обаче е, че една малка грешка може да провали заминаването ви.

1. Изберете правилен тип виза! В много страни има различни категории визи, за различните хора – туристически, транзитни, работнически и прочие. В други страни пък трябва да сте от определена държава, за да кандидатствате за виза. Проверете добре за каква виза кандидатствате, за да няма изненади щом пристигнете. Определете какво ще вършите в страната и според нуждите си изберете виза. Това трябва да стане преди пътуването си. В доста страни има и бюра, които ще ви ориентират за избора си.

2. Внимавайте с документите! Изискванията към документацията, с която кандидатствате, са различни за всички страни. Винаги проверявайте официална информация по въпроса от официалния сайт, преди да започнете процеса по осигуряване на виза. Един единствен пропуснат документ би бил достатъчен, за да бъде неуважена вашата апликация за виза. В някои страни се изисква кандидата физически да предаде документите от първо лице, на други места пък искат заверени копия по дигитален път. Изискванията за документи варират според вида на визата, която искате да извадите.

3. Уверете се, че попълвате данните си точно и достатъчно детайлно. Апликациите, които изглеждат недовършени ще накарат хората да отхвърлят кандидатурата ви още при онлайн подаването. Един път подадете ли документите, то няма да имате право на промени в информацията. Проверете няколко пъти какво сте писали, вярно ли е то, изглежда ли завършено.

4. Интервю! В някои страни, след като подадете документи за виза онлайн, ще трябва да се явите на интервю в консулството или в посолството на страната. Винаги проверявайте това предварително и когато всичко дойде трябва да сте наясно, че имате официално интервю. Много пъти кандидатите не успяват да спазят уговорката, което води до директно отхвърляне на вашата апликация. Един път направите ли уговорката, трябва да я спазите!

5. Следете развоя на събитията онлайн! След като изпратите документите и кандидатурата си и системата приеме това и Ви одобри, трябва веднага да свършите с интервюто, ако има такова, и да вземете всички нужни документи. Направете това от посолството или директно ги получете вкъщи по куриер. Важно е да знаете, че колкото по-бързо се сдобиете с документите, толкова по-бързо ще отлетите. Добре е те да са във вас предварително, тъй като ще е много неприятно да изпуснете полета си заради няколко часа закъснение на документите.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *