• Ледовете на Антрактида

Какво се крие под Антрактида

Антрактида

Мистериите на Антрактида

Антрактида е може би най-неблагоприятното място за живот, като крие много неразгадани истории и за него се носят много митове. Зад милионите тонове лед на това място се крият доста загадки, но учените са успели да разгадаят поне една такава, която е доста любопитна.

Британски изследователи са провели редица сложни тестове на Антрактида, като почти цяла година са проучвали ледената покривка и по-точно това, което се крие под нея. Причината за това проучване е, че докато учените са се опитвали да картографират района са се натъкнали на странно геологично образувание. Това ги е подтикнало да сондират ледовете с помощта на мощен радар, като са използвали и самолет, за да разгледат района от „птичи поглед“.

Оказва се, че в Западна Антрактида има гигантска долина, която е по-голяма дори от Гранд Каньон в щатите. Размерите на тази долина са внушителни – тя е дълга над 300 километра, дълбока е около 3 километра, а на някой места е широка повече от 25 километра.

Това откритие е просто плод на случайност, според изследователите, но те са на мнение, че тази случайност не трябва да умаловажава факта за тяхната работа. Интересното е, че тази долина се вижда дори от Космоса, но въпреки това до сега тя не е била известна на човечеството.

Британските учени споделят, че на места долината достига до 2 километра под морското равнище, което е нещо уникално. Получените данни са помогнали да се проследи движението на ледовете, както и тяхната дебелина. Откритието на британците обаче за пореден път доказва, че не познаваме планетата си добре и че има още много неща, които тепърва трябва да откриваме.

Всъщност много хора са на мнение, че именно в Антрактида се крие подземният вход към недрата на Земята, но това за момента няма как да бъде доказано.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *