• Google Books

Какво прави Google освен всичко останало?

Google Books

Новата инициатива Google Books набира скорост

Google е една от най-могъщите компании в съвременният свят, като се опитва да се наложи във всяка една сфера на дейност и може да се каже, че го прави доста успешно. Google е име, което всеки човек е чувал, но най-често асоциираме това име с най-популярната търсачка в света.

Американският технологичен гигант обаче залага много на иновациите, като прави и доста неща, оставащи в сянка за по-голямата част от хората. Проектът Google Books (виж повече) не е сред най-популярните, тъй като все още е в процес на разработка и усъвършенстване, но може да се каже, че това е инициатива, насочена изцяло към хората. Както може би се досещате от името, става въпрос за дигитализирането на всички налични книги по света, като от Google искат да съберат цялата информация и да я направят леснодостъпна за хората.

Според последните статистики, в света има около 130 млн. книги, а интернет гиганта вече е сканирал над 30 млн. от тях. Очакванията са, че до 2020-а година, всичката човешка информация, записвана на хартия някога ще бъде архивирана от Google и ще бъде публично достояние, за да могат да се образоват хората по-лесно. Множество големи компании и автори на книги се обявиха против този проект, но той така или иначе тече с пълна сила, като само можем да се надяваме, че от Google ще се стараят да правят живота ни по-лек и забавен.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *