• Рупкунд

Какво не знаете за езерото Рупкунд

Както вече всички сме се убедили, на нашата сравнително малка планета има много мистерии, които не могат да бъдат логично обяснени дори от най-престижните учени, използващи най-модерните технологии. На Земята има много такива загадъчни места, но в този материал ще разгледаме митичното езеро Рупкунд, което се намира високо в Хималаите.

Самото езеро е разположено на над 5 000 мерта надморска височина и пътят до него е много тежък и дълъг, а за да стигнете до там трябва да се подготвите за 5-дневен преход пеша. Езерото също така е известно като „Езерото на скелетите“, тъй като през 1942 г. група изследователи са открили над 500 човешки черепа, кости и различни предмети там.

Вече над 70 години, учените все още не могат да установят как толкова много хора са намерили смъртта си на това място и защо въобще са били там. Районът около „Езерото на скелетите“ е безлюден, там земята не е плодородна, няма човешки селища, няма и животни. Климатът на толкова високо място е неблагоприятен за развитието на каквато и да е цивилизация, като се смята, че преди много години, Рупкунд е било езеро, където са се събирали поклонници на богинята Нанда Деви. Твърденията са, че преди много години е имало кралство Канаудж, което се е простирало на юг от днешен Гарвал. Тогава кралят е бил поканен да присъства на поклонение, в чест на богинята Деви, но той подходил много арогантно като тръгнал с един куп клоуни, танцьорки, музиканти и бременната си съпруга.

Според хималайските обичаи, на свещено място не се допускат бременни жени и това се е приемало за богохулство. Не стига, че жената на краля била бременна, но тя дори родила в една пещера до езерото, което разгневило Нанда Деви и тя изсипала мощна градушка с размерите на тенис топка върху неверниците. Смята се, че това е причината за смъртта на тези 500 души, но тази теория няма как да бъде доказана.

Според други предположения, хората са били болни от някакъв вид епидемия и са искали да се изолират около езерото Рупкунд, но са намерили смъртта си там. Някои са починали от заразата, а други от измръзване. Тази теория обаче не е възможна, тъй като археолозите са установили, че всички черепи имат едни и същи травми, което най-вероятно е причината за тяхната кончина. Някои учени твърдят, че хималайците са избити от преминаващо племе, но и това едва ли е вярно, защото травмите са идентични и няма как всички 500 души да са убити по един и същ начин.

Предполага се дори, че телата са били много повече, но са потънали в езерото от множеството свлачища. Намерените кости датират от 850-а година, но въпреки това те са запазени много добре от минусовите температури. Учените са успели да извлекат достатъчно ДНК и да анализират човешките останки. Забелязват се 2 типа кости – едните са нормални като размери, но другите са прекалено малки. Отначало се е смятало, че това са кости от деца, но от тестовете се доказва, че това са били хора на средна възраст с генетични мутации.

Езерото Рупкунд

Ето го Езерото Рупкунд

До момента много различни теории се сблъскват, но нито една не е подплатена с достатъчно сериозни доказателства и факти. Въпреки всичко, легендата че богинята Нанда Деви е стоварила гнева си върху богохулниците, изглежда най-логична, като дори местните жители имат песни, в които възпяват тази трагедия. Самото езеро Рупкунд предлага много красива гледка, но пък и много стряскащи легенди.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *