• Великденски остров

Каква е тайната на Великденския остров?

Великденския остров е едно много интересно място, което се намира в Тихия океан и е във владение на Чили. Името на този красив и много загадъчен остров идва от Великден, тъй като на 05.04.1722 г. Якоб Рогевен е първият европеец, стъпил на този остров. Именно той е дал и неговото име, тъй като на тогавашният ден е било Великден.

Може  би най-интересното нещо на острова са огромните каменни статуи, наречени моаи, които са около 900 на брой. Те са с различна големина – от 1 до 11 метра, като тежат средно по около 3 тона. Разбира се, тук веднага възниква въпроса как са направени и пренесени там, тъй като не са леки, не са малки, а тогава местните жители са нямали технологии, камиони и други подобни екстри.

В кратера на най-големият вулкан пък се намира малко селище, което се състои от 53 къщи. Всички те обаче се намират в самият кратер и пътят до тях е само един – през малка пукнатина в скалите, която е с размер от метър и половина. Къщите нямат прозорци и врати, като единственият вход и изход е процепа.

Другото любопитно нещо на този остров е огромен кръгъл камък, който носи името „Пъп на света“. За него се смята, че е нещо като енергиен център на света и събира огромна енергия. Мистериите на Великденския остров обаче не свършват до тук, тъй като под целият остров има огромна мрежа от тунели, в които можете да се лутате с месеци и да не намерите изход.

Съвременните учени смятат, че са разгадали мистерията на моаите, като се предполага, че древните обитатели на острова са изработили фигурите в кариера, която се намира на 18 км. от селището. В последствие, тези моаи са били пренасяни по много първобитен начин – с въже и чиста човешка сила.

Моаи

Моаите на Великденския остров

Сега двама археолози излязоха с нова хипотеза – статуите моаи са оформени така, че да могат да бъда движени чрез залюляване и придвижване напред на свободния край на основата им, а след поставянето му на земята същото се повтаря и с другия. Това се постига само с въжета и човешка сила.

Дали това наистина е било така, не е ясно, но самият остров крие много мистерии и интересни загадки, които ще привличат все повече внимание и все повече изследователи.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *