• психични разстройства

Интересни факти за психичните проблеми (ЧАСТ 2)

психически проблемиВече ви споменахме за част от психически проблеми, които се срещат много често в съвременния свят, като в този материал ще ви запознаем с още няколко такива, за които трябва да знаете:

8. Шизофрения

Тя принадлежи към категорията на психозите. Заболяването засяга няколко компонента на психиката: умствена, емоционална, поведенческа. Съществуват различни видове шизофрения, като някои от тях са кататонията, простите или параноидните шизофрении. Съответно симптомите могат да бъдат различни, обаче най-често срещаните са халюцинации, негативизъм, изолация и апатия. В същото време, макар и шизофренията да има и някои наследствени отношения, не можем да я наречем чисто генетично заболяване. Понякога при напълно здрави индивиди – родители, се ражда дете, което е предразположено към подобно заболяване или го развива в последствие.

9. Биполярно разстройство

Това заболяване е известно още с името маниакално-депресивна психоза или маниакална депресия. Това е едно доста често срещано заболяване, при което се редуват различни депресивни мании и фази. Такова заболяване често се среща при хората на изкуството –  актьори и певци (Катрин Зита Джоунс се бори с биполярно разстройство). Тази болест се характеризира с повишено настроение, речева активност на пациента, ум като бръснач, те говорят много, шегуват се, смеят се и т.н. И след това, както са в добро настроение, нещо веднага би могло да ги натъжи и да ги накара да изпаднат в дълбока депресия. От там се наблюдава и слабата концентрация, загуба на пълно желание да продължат напред и др. А след това се появяват и други проблеми.

10. Сексуални аномалии

Най-честите сексуални аномалии от този вид са познати като: ексхибиционизъм, воайорство, фротеризъм, патологична сексуална агресия, травестизъм, мазохизъм, садизъм, телефонно хулигантство с цел сексуално удовлетворение, фетишизъм, зоофилия, копрофилия, некрофилия, пристрастяване към мастурбацията и др. Както и сами се досещате, индивидите които страдат от сексуални аномалии, обикновено са вманиачени в определени неща, като целят да задоволят собствените си сексуални нужди. Често пъти възниква спор между учените дали копрофилията, зоофилията и некрофилията са сексуални аномалии или по-скоро са определени като извращения.

11. Хранително разстройство

Заболяването се среща по-често при жените, отколкото при мъжете, макар че дори някои представители на мъжкия пол, страдат от подобни разстройства. Най-често към този тип разстройство спадат анорексията и булимията, но често пъти и високата лакомия. В повечето случаи се наблюдават еднакви симптоми – твърде малко количество приеми на храна, непрекъснато гладуване и свръх спортуване, в следствие на което организмът отслабва. Другият случай е когато човек изпитва непрекъснат глад.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *