• Омар

Интересни факти за омарите!

Омар

Омар

Омарите са ракообразни създания, които се смятат за най-висшите от тази раса. По света има различни видове омари, като най-големите достигат до 80 см. дължина и тегло до 15 кг. По бреговете на нашето Черно Море, а и предимно в Европа се среща така нареченият европейски омар, който достига 50 см. и 11 кг. тегло.

Омарите са нощни създания, като ловуват в тъмната част на денонощието и си хапват предимно мекотели и дребни ракообразни. Ние, хората също сме свикнали да ядем омари, като това се приема за луксозен деликатес, но какво не знаем за тези големи раци?

Странно или не, но за омарите няма много данни – нито кога са се появили на този свят, нито до каква възраст живеят. Тези мистични създания са много интересни, тъй като нарастват през целият си живот, а повечето животни, включително и хората растат до определена възраст. Друг интересен факт за омарите е, че колкото са по-стари, толкова са по-плодовити.

Тези забележителни водни животинки никога не отслабват, което също е доста нетипично явление в природата. До сега никой учен не е успял да проследи до каква възраст живеят омарите и на практика те не показват никакви признаци на старост. Това може би се дължи на тяхната ДНК, която се влияе от ензима теломераза.

Твърди се също така, че омарите са склонни да се самолекуват, не познават болката и се регенерират при наранявания. До колко това е вярно не е ясно, но пък факта че омарите растат непрекъснато говори достатъчно красноречиво. Най-големият омар, улавян някога тежи 20.15 кг.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *