• Има ли Бог

Има ли Бог?

В днешно време хората обръщат все по-малко внимание на религията, но какво всъщност е религията? Как се е появила тя на бял свят и с каква цел е създадена? Дали не е с цел да се манипулира обществото или пък е създадена с чисти помисли, защото някой така е преценил или пък наистина е станал свидетел на нещо свръхестествено и божествено?

Тези въпроси разбира се нямат конкретен отговор, тъй като понятието религия е до толкова промито през годините, че вече дори не може да става въпрос за вяра в институцията „църква“. През последните години се нагледахме на достатъчно скандали и позорни разкрития за родни високопоставени личности в църквата, а естествено това не е нещо ново, тъй като свещениците още в миналото са злоупотребявали със своята власт и привилегии.

Да оставим обаче настрана църквата и поповете, и да се концентрираме върху понятието Бог. Що е то, реално ли е, някой виждал ли го, някой чувал ли го е, защо всички вярваме сляпо в Бог? Може би вярата се изгражда още в зародиш, когато чуваме думи като „слава на Бога“, „Бог ми помогна“, „така е рекъл Господ“ и други. Факт е обаче, че реално никой не знае дали наистина има Бог, какъв е неговият образ ако съществува, мъж ли е, жена ли е, бял, черен или жълт цвят на кожата има? Ако има Бог, то кой е създал Бог, има ли той жена, деца и как е възможно един Господ да създаде целият свят, такъв, какъвто го познаваме и да го контролира, напътства и манипулира.

Дали когато спечелите от тотото, това е е божа работа, дали когато намерите пари на улицата, това е божа работа? А когато ви уволнят незаслужено от работа, това отново ли е божа работа? Дали когато ви се случи нещо неприятно и дори когато не сте го заслужили, отново Бог има пръст в цялата работа? Защо сме свикнали винаги да се оправдаваме с Бог, Съдба, така ми е било писано и куп подобни безпочвени и мистични неща?

Лично аз не мисля така, не мисля, че 1, 5, 10, 20, 50 или 100 божества могат да следят живота на всички 7 млрд. души. Не мисля, че някой контролира съдбата ни или пък така ни е било писано. Не мисля, че трябва да обвиняваме някой друг за лошите или хубавите неща, които ни се случват. Мисля, че сами ковем съдбата си и сами влияем върху нея, разбира се ако въобще има съдба, тъй като това понятие също е доста нереалистично.

Аз смятам, че всеки човек може да вярва в каквото си иска, и да се уповава на каквото си иска, но също така смятам, че не може хората да бъдат манипулирани, чрез църковни закони, догми и общоприети норми. Не мисля, че някой поп, патриарх или дори папата може да определи кое е редно и кое не. Всеки човек е индивидуален, всеки човек има различна гледна точка и именно това ни прави уникални и личности.

Ако всички сляпо се кланяхме на определени вярвания, то изобщо нямаше да има велики изобретатели, писатели, художници и въобще велики личности.

Бог

Съществува ли Бог?

Всички щяхме да бъдем като едни малки и послушни мишлета, които ядат, работят и спят когато им се каже, защото така е отредил Бог. Дали обаче той го е отредил така или просто попът е решил така и затова изрича подобни твърдения?

Може би повечето от Вас, наистина вярват в Бог или нещо свръхестествено, може би наистина има някаква сила, която ни напътства и ни кара да правим някой неща, може би човекът наистина произлиза от нещо по-голямо и необяснимо, а не е еволюирала маймуна, може би наистина съдбата на всеки човек е предначертана, но аз не мисля така.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

5 thoughts on “Има ли Бог?

 1. Галя Теб
  03.07.2016 at 20:26

  Да,Бог съществува,той ни е дал любовта,с която душата се справя със всички препятствия по пътя си.Как щяхме да оцелеем без нея,запитали ли сте се!Бог знае,че без любов не е възможно да съществува нищо на света.И ако се случва понякога някаква беда,то е защото,изгубваме вяра във нея,но тя побеждава ,винаги и ни е дар от Бог,от кого друг,можете ли да ми кажете?!

 2. reni
  01.06.2016 at 22:57

  Znachi az sam hristiqnka i spored men bog e istinski ne se samnqvaite otnosno dushata smqtam poskoro ne az a bibliqta bog dava jivot i v tozi jivot jiveesh kakto iskash no rano ili kusno umirash ako neste chuvali i vijdali umrql chovek i vi bqha kazali che ima smurt ne bihte povqrvali nali no zagubihte vash blizak i poradi tova povqrvahte v smurta skupi hora i s temata za bog e taka toi e istinski i sashtestvuva kakto kazah jiveem i umirame sled kato umrem nie nqma da chustvame i chuvame daje da vi kaja to polovinata ni jivot e izgraden ot smurta kogato spim nie umirame no razlikata e che dishame a pri estestvenata smurt razlikata e samo tva che dishame ….. ako iskate ostavqm skupe moje da govorim poveche po temata … reni.dani11 … samo da dobavq che edin den bog shte doide i shte potursi smetka za delata ni istina vi kazvam no predi tova shte nastupqt priznaci naprimer horata shte stanat tolkova alchni , nadmeni , bezsurdechni che bliskite nqma da se schitat za bliski a kato kazah tva to ne ostana mnogo kraqt e blizo … 🙂

 3. ima bog
  27.12.2014 at 09:53

  разбира се че има БОГ как може да се съмнявате в това господ е създал света и направил човека и му е дъхнал живот бог не бил създаден от никои тои си е същтествувал преди нас няма жена тои е вечен и ни е дал свободна воля като не ни контролира когато взимаме решения както правят човеците господ е любящ и добър и много милостив към нас защтото ние сме негови деца и затова ни прощтава винаги но ние сме неблагодарни към него като се съмняваме в него така сатана ни грабва и одалечава от бога бог не е виновен че има толкова фалшиви попове и християни които печелят на името на христос

 4. 5ko
  26.02.2014 at 16:43

  Религиите са създадени за да могат простичко и по-ясно да обясняват Дао с примери на обикновените хора. Разбира се църквите са изкривили всичко заради власт, пари и влияние.
  Няма нищо под Дао, това е основата на всичко. Дао е законът на вселената, естествения ход на нещата, как те се случват. Дао е средството, с което Бог работи, начинът по който той „си върши работата“. Изключително елементарно и невежо е мисленето за Бог като за една личност, черна или жълта …. 🙂
  Разбира се, че съдбите ни зависят от много неща, и са до голяма степен предопределени, но ние също можем да въдействаме и да ги променяме.

 5. godlike
  16.02.2014 at 15:44

  Mnogo interesna tema 🙂 naistina ima dosta diskusii po temata, no nikoi ne moje da kaje ima ili nqma bog. Vsichko opira do choveka i do tova, v kakvo vqrva toi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *