• Ахил

Изненада! Ахил е бил българин!

Ахил е един много древен и легендарен герой, за който са изписани стотици книги и са снимани десетки филми. Във всички легенди, Ахил е представян като грък, но сега се появиха нови данни, които може би ще докажат, че този велик воин е бил българин.

Археолози са открили много стари керамични плочи, върху които е изобразен лика на Ахил, а до образа му пише много точно и ясно „БОЛГАР“.

Плочките са открити край македонският град Виница и са направени някъде към края на V-и и началото на VI-и век, като местният археолог Балабанов отдавна смята, че Ахил е с български, а не с гръцки корени. Той е намерил информация, според която Ахил е бил предводител на мирмидонците. Това твърдение е подплатено с византийски източници, като единият е от VI век, а другият от XII.

Уредникът на българският Национален литературен музей – Александър Мошев, също е споменавал своята теза, че има достатъчно доказателства да смятаме Омировият герой за българин. Журналистът Георги Караманев пък заяви, че дори и Ахил да не бъде признат за български герой, то самият надпис БОЛГАР отговаря на много въпроси, свързани с нашето славно минало.

Плочка

Плочката, доказваща, че Ахил е българин

Самите керамични плочки са нещо като днешните икони и могат да се приемат за сериозно доказателство, но разбира се има и друг тънък момент. Някои историци смятат, че това всъщност не е образът на легендарният воин Ахил, а на Свети Ахилий, към когото е имало силно развит култ, по време управлението на цар Самуил.

Александър Мошев обаче е на мнение, че няма никакъв шанс светец да бъде изобразен по този начин и за това, трябва да вярваме, че образът е на героят от Троянската война.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *