• Ограда

Знаете ли къде се намира най-дългата ограда?

Сигурно сте виждали много огради, някои от тях стари и ръждясали, някои нови, лъскави и модерни. Замисляли ли сте се обаче колко дълга всъщност е най-дългата ограда и къде се намира тя?

Интересно или не, най-дългата ограда се намира в Австралия и се разпростира на цели 5 329 километра от Джимбур до Еър Пенинсула.

А знаете ли защо е направена тази дълга ограда? Може би се досещате – за да разделя австралийската пустош от цивилизованият свят и да предпазва хората и животните от кучето Динго.

Самата ограда е позната и като „Кучешката ограда“, а в Куинсланд пък я наричат „Бариерата“. Първоначалната идея обаче е била по-различна и оградата не е предвидена за кучетата Динго, а за да се ограничи заешката чума, която е била сериозен проблем за цяла Австралия.

През 1914-а година обаче, правителството на океанската страна решава да възобнови този проект и оградата се подменя, за да предпазва овцете (които са масово разпространени в Австралия) от кучетата Динго.

Най-дългата ограда

Най-дългата ограда против куче Динго

Любопитна подробност е, че тази дължина на оградата, която не е никак малка е била още по-сериозна, през 1980-а година. Тогава „Бариерата“ е била дълга цели 8 614 километра, което е абсолютен рекорд, когато става въпрос за огради.

Разбира се, това не е единственото забележително нещо в Австралия, като тази държава разполага с изключително богата природа, невероятни плажове и дори скали, на които още се пазят стъпки от динозаври. Ако искате да си подарите една незабравима почивка и имате тази възможност, то посетете Австралия и със сигурност ще останете впечатлени.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *