• безсъние

Знаете ли колко време издържа човек без сън?

 

Сънят е странен, нали? Случвало ли ви се е да сънувате толкова реални сънища, че после да се чудите дали това наистина не се е случило? Кошмарите също са много стряскащи и изглеждат реални, а съня като цяло е един много странен и трудно обясним процес, без който човешкият организъм не може да функционира правилно и липсата на сън може да доведе до сериозни увреждания.

Питате ли се колко време можете да издържите без сън? Според официалните данни, човек може да живее без сън точно 18 дни, 21 часа и 40 минути или поне това е единственият подобен регистриран случай. Това е било един вид състезание между доброволци, като победителят в тази странна надпревара е спечелил солидна сума пари, но и много трайно увреждане.

Човекът, който е изкарал толкова време без сън е започнал да халюцинира, появили са се проблеми в говора, в зрението и дори загуба на цели участъци от паметта.

Интересното в случая е, че сами не можете да прецените дали сте спали или не. Доказано е, че човек може да заспи за няколко секунди с отворени очи, като това се случва предимно при преумора, стрес и недоспиване. Друго проучване пък сочи, че е най-добре да заспите 10-15 минути след като си легнете, като тогава сънят е най-пълноценен и полезен.

Без сън

Гони ли ви безсъние, значи нещата не са добре

Най-добрият сън е когато спите между 6 и 8 часа, а сигурно знаете, че самият сън продължава едва няколко секунди, но мозъка го възприема за доста по-дълъг. Странно или не, бързата фаза на съня започва точно 90 минути след като заспите, а през всяка фаза на съня, всички ние сънуваме нещо, но мозъка не може да запомни всичко, тъй като ще се претовари.

Сънят е много важен, тъй като докато спим, организма изхвърля токсините от тялото с помощта на специален хормон, мозъка си почива, зареждаме се с енергия и в най-общи линии – „презареждаме батериите“

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *