• черен чай

Здраве и дълъг живот с черен чай

Темата здраве и дълголетие е доста необятна, тъй като за да сте напълно здрави и да живеете дълго са нужни изключително много грижи и спазване на строг хранителен режим, но тук няма да разнищваме диетите, а магичните свойства на черният чай.

Шведски учени откриха, че минимум 4 чаши черен чай дневно, намаляват поне 5 пъти риска от инсулт. По-малко от това количество обаче, се оказва недостатъчно за предпазване от съсирек в мозъка. Ето защо специалистите препоръчват поне четири чаши черен чай за пациенти с риск от сърдечно-съдови заболявания.

При изследването, учените вземат под внимание и факторът тютюнопушене, който също оказва неблагоприятно влияние върху сърдечно-съдовата система. Въпреки него обаче, специалистите уверяват, че е нужно да добавите от ароматната напитка и ще защитите организма си с над 20% от инсулт.

Черният чай съдържа флавоноиди, които имат благотворен ефект върху мозъка и здравето като цяло. Неговото влияние върху лигавицата на стомаха е доказано и точно затова се препоръчва при гадене и повръщане.

С него трябва да внимават все пак хората с високо кръвно налягане, атеросклероза и варикоза. Бременните жени също не трябва да посягат към черния чай, заради високото съдържание на кофеин.

Черен чай

Черен чай за крепко здраве

За последните групи хора обаче, силно се препоръчва зеленият чай, заради антиоксидантното му действие. Благодарение на тази напитка, от организма се извеждат всички токсини, което го прави изключително полезен за хора предразположени към атеросклероза и онкологични заболявания. Той съдържа не толкова агресивната съставка таурин, която помага за тонизирането на организма ни.

Зеленият чай е полезен също и през зимата, поради изключително голямото съдържание на витамини. Авитаминозата и ниското съдържание на йод в организма могат да бъдат преодолени с помощта на благотворната напитка.

 

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *