• Пещера

Ето я най-голямата пещера в света!

Най-голямата пещера

Най-голямата пещера

Според много професори нашата Земя е малка и не случайно всички употребяват клишето „светът е малък“. Малък, малък, но всъщност не е толкова малък, поради простата причина че не можете да обиколите целият свят, дори и да разполагате с нужните финансови средства. По света има много чудеса, но тук ще разгледаме една уникална пещера, която се смята за най-голямата в света.

Това е пещерата Ханг Сон Дунг, намираща се във Виетнам, която ексцентричният изследовател Марк Дженкинс се опита да опознае, но това е изключително трудно, тъй като самата пещера е огромна, в буквалният смисъл на думата. Ако си мислите, че това твърдение е преувеличено, то трябва да знаете, че само 1 участък от Ханг Сон Дунг е с размери 240 на 90 метра или казано с други думи – 1 самолет Бойнг 747 или 40-етажен небостъргач.

Интересното е, че тази пещера не е празна и безлюдна – в нея кипи живот и дивата джунгла е намерила начин да се развива дори в дълбините на тази пещера. В най-дълбоките и мрачни участъци на Ханг Сон Дунг има предимно прилепи, птици, но също така слепи риби и щурци.

През 2009 г, изследователите Хауърд и Деб Лимбърт са стигнали до дълбините на пещерата, но там са се изправили пред огромна, 60-метрова стена, която е била от кал и древни скали. Дълго време те се чудили как да преминат, като са прекарали почти цяла зима, за да намерят път, отвъд стената. Все пак те са намерили начин да преодолеят тази стена, която са нарекли „Великата виетнамска стена“.

В тази пещера, Марк Дженкинс е открил много рядко срещани пещерни перли. Те се образуват когато водни капки падат върху варовиковото покритие, но не стават за ден-два, а за хиляди години. Дженкинс обяснява, че да срещнеш такава перла е нещо невероятно, а той се е натъкнал на огромно количество от перли, някои от които са били с размерите на бейзболна топка.

Ханг Сон Дунг

Уникалността на Ханг Сон Дунг

Ханг Сон Дунг е дълга минимум 2 километра, като се преплита с реки, джунгла, различни стени, препятствия и други природни образувания. Пещерата обаче не е подходяща за туристи, като дори е забранена, тъй като да я преминеш е истинско изпитание, тъй като няма нито карти, нито табели.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *