• Ракови клетки

Ето защо ракът е коварна болест

Ракови клетки

Раковите клетки са доста по-умни, отколкото сме предполагали

Да се разболеете от рак е може би едно от най-ужасните неща, които могат да ви се случат, като тази болест е изключително коварна и борбата с нея е много тежка и дълга, и за съжаление в повечето случаи завършва с фатален край.

Дамите, които имат рак на гърдата много често се подлагат на химиотерапия, след което влизат в ремисия, но не след дълго научават, че раковите образования са се появили отново и светлият лъч надежда започва постепенно да отслабва. Преди няколко години беше много трудно да се установи, защо всичко това се случва, но с напредването на технологиите вече започваме да получаваме и малко по-смислени отговори.

Истината е, че раковите клетки са много коварни и се „представят“ за неврони, което заблуждава мозъка и зловредните образования започват да черпят от енергийните запаси. Факт е, че повечето тумори, които стигат до мозъка произлизат от други органи, но стигнат ли до мозъка, то 80% от случаите завършват със смърт.

Откритието, че раковите клетки действат като рецептори за GABA (невротрансмитер, който невроните превръщат в енергия) е дело на Рахул Джандиал, който е неврохирург в калифорнийският „City of Hope“. Той и неговият екип са провели редица тестове с ракови клетки в метастаза и са установили, че тези зловредни образования са много по-гъвкави и опасни, отколкото някога сме предполагали.

Джандиал и екипът му продължават своята работа по разгадаването поведението на раковите клетки, като самият неврохирург признава, че ги чака много работа, но се надява неговото изследване да помогне на болните от рак. Ако проучването на учените се окаже успешно, то ще помогне за откриването на нови медикаменти в борбата с туморите и нов метод химиотерапия, който да е по-ефективен от настоящият.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *