• Динозавър

Ето го най-могъщият хищник, обитавал Земята!

Динозаврите, които са обитавали Земята преди милиони години са били едни невероятни създания, които си имат своите наследници и до днес. Учените непрекъснато търсят отговори за живота на динозаврите, като случайно или не, Кивън Шийхан се натъква на фосили, които разкриват съществуването на нов вид динозавър.

Това е плиозавърът, за който учените са склонни да вярват, че това е бил най-свирепият и могъщ хищник, който някога е съществувал на нашата планета. Шийхън, който е британски колекционер признава, че се е натъкнал на останките на този звяр случайно, докато е стоял на брега на морето. В продължение на цели 5 години, той се е връщал на същото място и винаги е намирал по нещо, като в момента учените са успели да възстановят черепа на животното на 95%.

Ако се съди по размерите на главата, то животното е било с размер около 15-18 метра дължина и самият плиозавър е древен предшественик на добре познатия ни крокодил, но с доста по-големи размери. Може би ще ви е люботино да знаете, че крокодила притежава най-мощната захапка от съвременните животни, като тя се измерва на малко над 1 тон. Крокодилът може да ви счупи всички кости само с 1 захапване, а си представете какво би направил плиозавъра, който е двойно и тройно по-голям.

Хищник

Плиозавърът е най-могъщния хищник?

Ричард Форест, който е сред водещите палеонтолози също е на мнение, че е много вероятно плиозавърът да е най-могъщият хищник, обитавал Земята, като също така допълни, че образеца е пресъздаден много добре. Черепът на плиозавъра е изложен в музей в Англия, като гледката е просто потресаваща. Този огромен морски звяр най-вероятно произлиза от отделен род и вид, като е важно да знаете, че само главата на този хищник е голяма цели 2.4 метра.

 

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *