• диета

Диета за повече енергия

енергияКомплексните въглехидрати са ключът към енергия през целия ден. Докато прекалено многото захари ни отнемат от нея, нека да видим кои са най-добрите храни за неуморен организъм.

Балансирането между служебните задължения, социалният ни живот и семейството води единствено до твърде малко сън и време и твърде много стрес. Дори и в най-натоварените си часове обаче никога не бива да пренебрегваме правилното хранене, защото единствено храната преборва умората. Нужната ни енергия идва от храните, които ядем, и течностите, които приемаме. Трите основни източника са въглехидратите, протеините и мазнините, като първите са най-важни.

Когато ядем, тялото ни разгражда хранителните вещества на по-малки компоненти, за да ги превърне в гориво, този процес се нарича метаболизъм. Въглехидратите биват два вида- прости и сложни, но и двата се превръщат в глюкоза, която се абсорбира от кръвта и тя я разнася до клетките. Сложните въглехидрати се намират в храните с високо съдържание на фибри, като пастата, ядките и някои плодове, и са най-добрия източник на хранителни вещества, тъй като се разграждат значително по-бавно. Освен това, те стабилизират нивото на захар, което пък намалява производството на инсулин от панкреаса. Това дава усещане за ситост.

Други важни храни за здрав организъм са протеините / за предпочитане от пилешкото, пуешкото, свинското и рибата/ и умереният прием на мазнини /авокадо, семена, ядки и някои масла/. Не бива да подценяваме, разбира се, и течностите, които приемаме. Водата е необходима за храносмилането, абсорбирането и превръщането на веществата в енергия. Средно всеки от нас трябва да приема от 6 до 8 чаши вода на ден, за да избегне дехидратация.

Какви храни обаче да избягваме, за да не навредим на организма си? Простите въглехидрати трябва да бъдат значително ограничени. Започвайки от бонбони, през сладки, до подсладени напитки и сокове, въглехидратите в тях биват твърде бързо абсорбирани. Това води до моментна енергичност в първите 30 до 60 минути, но в увеличаване на усещането за глад след това. Както всички знаем, алкохолът и кофеинът също трябва да бъдат избягвани. Алкохолът е депресант, а кофеинът причинява двучасов приток на енергия и прекалена умора след това.

Важно е да отбележим, че хранителният прием трябва да бъде равномерно разпределен през деня. Препоръчват се по 3 основни ястия и 3 междинни, както и никога да не ги приемаме през интервал по-голям от 3-4 часа. Ако се оставим продължително време прекалено гладни, след това ще погълнем нездравословно количество храна. Освен това, препоръчително е да включваме по нещо от всяка хранителна група във всяко ястие през деня, като не забравяме, че храните с високо съдържание на фибри, протеини и мазнини отнемат повече време за храносмилане.

Дори и да имаме препълнен график, тялото ни ще ни благодари, ако се грижим за него правилно.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *