• общуване с деца

Децата – как да общуваме правилно с тях?

Открай време общуването в семейството е било най-важната част от нашето комуникиране с другите. По начина, по който се отнасяме с най-близките си хора, които ще бъдат с нас и в добро, и в лошо, зависи дали ще имаме сплотено и задружно семейство. А това е едно безспорно богатство в нашия ултразабързан век и време, в което истинските ценности са често поставени на последно място.

Затова и е изключително важен правилният начин, по който общуваме с децата си. Известна е крилатата фраза, че не е необходимо да възпитаваме своите деца. Те просто ще попият като бял лист всичко, което виждат и чуват от самите нас. Личният пример е най-важната част от всяка една педагогика. А да възпитава в основни нравствени принципи, но без да бъде излишно дидактичен и да отнема на детето си личната свобода, е дълг на всеки родител.

Излишно е да напомним, че скоро животът ще възпита в своите неумолими закони. Но за да бъде успешен млад човек и да се справя по един доблестен начин в живота, като поставя в центъра почтеността и честта, е много важно семейното възпитание.

Известна е следната мъдрост: При древен мъдрец завели 7-годишно момченце. Загрижената майка казала, че води сина си, за да попита откога да започне с неговото възпитание. А мъдрецът лаконично й отвърнал, че е вече много закъсняла.

Да, безспорно първите 7 години са най-важните. Но не по-малко важно е по какъв начин се стремим да разбираме детето си, вместо да му налагаме нашия личен избор и начин на живот.

Много е важно също така това доколко уважаваме детската личност. Да, известна е фразата, че по-малкият трябва винаги да слуша по-големия. Но вярвам ще сте съгласни, че без емпатия, без буквалното „обуване на обувките“ на малката госпожица или малкия мъж у дома, не можем да общуваме качествено и както трябва със своите деца.

Никой не обича прекалената строгост, травмиращите думи, които започват от на вид твърде дребни неща, като например счупената по невнимание чаша с мляко или пък нещо далеч по-важно за детската душа. Родители, стремете се да не обиждате своите деца, да уважавате тяхното лично пространство. Също така е много важно да не комплексирате дететето си от най-ранна детска възраст, а да му вдъхнете уважение на първо място към самия себе си. Любов първо към собствената личност и след това към всички и към всичко останало.

Ако спазвате тази азбука на правилното възпитание, само така ще отгледате един истински победител в живота. И той със сигурност няма да се прекърши и пред неизбежните неуспехи и предстоящите немалко изпитания в него.

Сподели статията

За Автора: mariak

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *