Дерматолог Иванова от Стара Загора: Не подценявайте гъбичките по ноктите и зоомикозата

Гъбичките по ноктите са бавно протичащо хронично заболяване, характеризира се с разрушаване на нокътната плочка на крайниците. Най-честата причина за това според специалиста дерматолог Диана Иванова от Стара Загора е хроничната травма. Например при ходилата причина за заболяването могат да бъдат: носенето на тесни обувки, активното спортуване, лошата хигиена, бавен растеж на нокътната плочка при по-възрастните хора. Именно поради тази причина при малките деца по правило не се наблюдават симптоми на заболяването.

Освен, че погледнато естетически те не изглеждат никак добре, заразените нокти са „входна врата“ за много видове бактерии и инфекции.
Дерматолог Диана Иванова споделя: “ Лечението при гъбична екзема, червен вятър на подбедрицата и други гъбични заболявания е дълго и упорито„.
Така широко рекламираните продукти за справяне с проблема не биха могли да го овладеят за кратко време. Те само могат да доведат до забавяне на терапията, която трябва да се направи от опитен специалист дерматолог.

Зоомикози – Зоомикозите са вид гъбични инфекции, които се предават на човек от болни и заразени животни. Характерно за тях е, че заразата се прихваща много лесно и от човек на човек. Този вид инфекции протичат много разнообразно и в своята практика дерматолог Иванова е срещала най-различни образувания породени от зоомикоза.
Лечението им е доста продължително, освен това е нужен и много висок праг на обществена и лична хигиена. Не рядко могат да бъдат наблюдавани и случаи на малки епидемии на детски градини, училища и спортни клубове.

Особено застрашени от зоомикоза са и хората, които отглеждат животни, като: пастири, треньори на животни (например езда). Едни от най-честите преносители, това са декоративните зайци, кучета, котки, морски свинчета, телета, крави, коне, хамстери и други. Лечението на заразените животни е повече от задължително, добре е да се направи и повторно обезпаразитяване от ветеринарен лекар.

Дерматолог Иванова от Стара Загора, съветва в никакъв случай да не подценяваме симптомите на зараза от гъбички по ноктите и зоомикоза. Хванати на време те биха могли да бъдат лекувани по-успешно и за по-кратко време.
Още за различните инфекции по кожата на човешкото лице и тяло, можете да прочетете тук: http://dermatolog-ivanova.com/лечение/84/гъбични-инфекции-на-кожатаноктите-и-косата

Сподели статията

За Автора: Костадин Петров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *