• годжи бери

Гоу ци – плодът на китайските императори

гоу циВ древната китайска медицина се отделя специално внимание на плода Гоу ци, познат още под името мерджан и Годжи бери. Споменава се, че консумацията му възстановява успешно телесните течности в организма, успокоява духа, освежава кожата и очите. Един от най-известните китайски лекари и фитотерапевти твърдят, че хора, които имат навика да ядат този плод, често достигат до дълголетие. Мерджанът съдържа между 18 вида аминокиселини, 21 минерала, 29 разновидности на мастни киселини, витамини А и B, полизахариди и др.

Растението представлява многогодишен храст с малки алени плодчета и жълти семена. Плодовете са най-ценни, като предимно те се използват в медицината. Билката може да вирее до няколкостотин години, защото има много здрава коренова система и е доста издръжлива към големи температурни промени в климата. Тя може да се намери и в пределите на България по планините до 1200 м. надморска височина. Когато плодовете на растението се изсушат, приличат на стафиди с червен цвят. В Китай често се използват като добавка към храната, приемат се със задушени меса, в супи, каши, чайове и сладки.

Модерни лабораторни изследвания показват за какво може да се използва императорският плод в съвременната медицина. Той действа благоприятно на кръвта, бъбреците и черния дроб, също така увеличава белите кръвни телца в организма и предпазва клетките от остаряване. Учени от Япония са доказали, че полизахаридите в мерджана предпазват клетките от мутация и прекъсват растежа на раковите клетки. Особено полезен е в борбата с рака на черния дроб, защото високото съдържание на полизахариди потиска окислението на мазнините в клетките на органа. Може успешно да понижи кръвната захар и да регулира алкохола в жлъчката. На мъжете мерджанът действа като силен афродизиак, а нежните представителки могат да го използват като козметично средство. Дамите биха могли да третират редовно кожата си с маска от плодовете на Гоу ци, за да изглежда тя по-млада и красива.

Не на последно трябва да знам, че с плодовете на императорския плод не бива да се прекалява. Те носят в себе си топла енергия и сладък вкус, но при приемане на големи количества, могат да предизвикат стомашни болки, разстройство и горещина в тялото.

Сподели статията

За Автора: mariak

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *