• давид и голиат

Верен ли е митът за Давид и Голиат?

давид и голиатПри направени разкопки, еврейски археолози открили гигантски човекоподобни великани, като така потвърдили една от легендите в Библията. Останките на гигантите били намерени с участието на учени от университета в Бар-Илан (Bar-Ilan University), на мястото на националния парк на Тел Цафит, разположен в Юдейското подножие. Това направено откритие, дало предпоставката на учените да смятат, че тук се намира някогашния библейски град – Гет, който принадлежал на филистимците.

Там, където се смятало, че живял гигантът – Голиат, който бил убит в дуел с Давид – бъдещият еврейски цар. Ръководител на изследването бил проф. Ейрън Меир (Aren Maeir), който в продължение на 20 години извършвал разкопки в Тел Цафит, в търсене на величествените порти. Той смята, че внушителния вид на портите е характерен за град-държава.

Според професора, именно тези порти надраскал Давид, който бил представен за луд в легендата, за да избяга от яростта на цар Саул. Заедно с портала са били открити и руини от стените, които опасвали града.

Ако градът Гет наистина е съществувал, а библейската история за него не е измислица, можем да заключим, че местният жител Голиат, с ръст от почти три метра не е фантастичен герой. Друг е въпросът от колко време този гигант е там. Отново, ако се вярва на митовете, това е един от гигантите, които са представители на „племе“ на децата, които са родени на Земята, чрез връзка между жените и падналите ангели.

Според легендата Голиат, облечен в доспехи и въоръжен с меч и копие, гигантски филистимец с белези по главата от каменна прашка,  е бил убит в дуел с Давид, който бил от страна на Израел и еврейските сили.

„И като стана Филистимеца дойде и се приближи да посрещне Давида, Давид побърза и се завтече към редовете да посрещне Филистимеца. И Давид тури ръката си в мешеца си, та да вземе от там камък, и като го хвърли с прашката, удари Филистимеца в челото му, така щото камъка се заби в него и той падна с лицето си на земята. Така Давид превъзмогна над Филистимеца с прашка и с камък, и удари Филистимеца и го уби. Но нямаше меч в ръката на Давида, затова Давид се завтече, та застана над Филистимеца, и хвана меча му и го изтръгна из ножницата му, и като го уби, отсече главата му с него. А Филистимците, като видяха, че юнакът им ще умре, побягнаха.“ (1-ва книга на царете, глава 17-та)

Често пъти ръстът на Голиат е завишен. Изглежда, че той не е единствения гигант. От легендите е известно, че има най-малко още един, който също е бил убит.

„Беше още една битка в Гет и имаше един човек с голям ръст, който имаше по шест пръста на ръцете и краката, двадесет и четири общо, и потомецът на гигантите се заканил на Израел, ала бил убит от Йонатан, син на Сафая, брат на Давид“ (2-ра книга на кралете, 21-ва глава).

Колко пръста е имал Голиат, не се казва в Библията, но е логично да се предположи, че също, подобно на другия гигант, са били шест. Какво ще се случи, ако си мислите, че всички тези разкази са абсолютни митове, обаче разберете, че е използвана дванадесетичната бройна система?

Накратко библейската история и откритието на археолозите, сега изглеждат по-реални, от колкото бяха преди.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *