• успели Българи

Великите български умове в сянка

Българите не веднъж сме доказвали, че имаме големи умове и изобретатели, но по една или друга причина, те не влизат под светлината на прожекторите и като че ли работят в сянка. В този материал ще ви представим няколко такива представители на нашата страна, които са известни в световен мащаб, но тук никой не е чувал за тях.

Любомир Христов е човек, който стои зад филми от ранга на „Лигата на необикновените“, „Константин“, „Войната на боговете“, „300“ и „Страшен филм 4“. Любо е завършил анимационна режисура във ВИТИЗ, а в последствие заминава за Лондон, където успява да развие своите знания и не след дълго намира място в Холивудската индустрия. Всички визуални ефекти в гореспоменатите филми са дело на Любо и неговата компания.

Виктор Антонов също е велика личност и също стои в сянка. Той стои зад световно известната игра Half Life 2, която сигурно и много от вас са играли. Виктор е основният „виновник“ за голяма част от оръжията, екипировката и автомобилите на играчите, като може да бъде горд, че е участвал в създаването на толкова популярна игра.

Петър Митев и Владимир Койлазов пък са създателите на V-Ray технологията, която се използва в киното за създаването на ефекти. Софтуерните ефекти на филми като „Трон“ и „Аватар“ са създадени именно благодарение на V-Ray технологията и с право можем да смятаме Митев и Койлазов за едни от големите изобретатели на съвременния свят.

Емил Симеонов пък е отговорен за ефектите във филмите „Златният компас“ и „Трансформърс“ 2 и 3. Припомняме ви, че „Златният компас“ спечели Оскар и то точно в категорията визуални ефекти, което се дължи на нашето момче. Той също така е забъркан във филмите „Ван Хелсинг“, „Синдбад – Легенда за седемте морета”, а също така и „Пърси Джаксън и боговете на Олимп”.

Антони Христов е може би малко по-популярен сред българите, като той е сред водещите аниматори в студио “Пиксар”. Негово дело са филмите „Колите“, „Търсенето на Немо“, „Уоли“ и други, като той работи като художествен директор и дизайнер.

Очаквайте скоро и още велики българи, за които не сте чували, но със сигурност знаете за работата им.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *