• Спорт

8 интересни факта за спорта

Спорт

Как ни се отразява спортуването?

Спортът в сегашния си вид е нещо много нормално и естествено! Има неща обаче, които не виждаме, не взимаме в предвид или просто вече не са такива. На вашето внимание АртикълПро ще поднесе няколко интересни факти за спорта!

1. Реферите на NFL получават пръстени на SuperBowl! Със сигурност сте чували за пръстените, които получават играчите на SuperBowl – големи, лъскави и редки. Всеки иска да има такъв. Реферите, които съблюдават мачовете от сериите също получават такива пръстени, макар и не толкова внушителни като тези на играчите.

2. Волейболът се е играл с топка за баскетбол. През далечната 1895 година, Уилям Морган се опитал да използва топка за баскетбол, но тя се оказала прекалено тежка за целите на волейбола. Вместо това той решил да вземе вътрешната част на баскетболната топка, която била за надуване, подобно на вътрешната гума на колелото. Малко след това се появила волейболната топка.

3. Скокът за топка се изпълнявал след всеки отделен вкаран кош. Това се случвало до 1936 година и определено играта е била много по-различна от тази днес…и доста по-странна!

4. Олимпийските медали от злато? Да, ама не! 1912 година е последната, в която златните медали от олимпиадата са били произвеждани изцяло от злато. От там насетне медалите се правят от 93 процента сребро, 6 процента мед и едва 1 процент злато, което се равнява на 6 грама.

5. Топките от американската лига по бейзбол са винаги мръсни. Всяка една нова топка бива потапяна в специална кал, която да свали заводското лъскаво-лепкаво покритие, за да е по-добър захватът на играчите. Традицията съществува от десетки години.

6. Най-високият футболен резултат е 149:0. Може би се чудите как един отбор би допуснал толкова голове? Има уловка. Всичко се е случило под формата на протест. През 2002 година отборите на СОЕ и АС Адема от Мадагаскар, отборът на СОЕ бива ощетен с дузпа, която урежда загуба на отбора. В следващия си мач отборът вкарва 149 автогола, за да покаже своята позиция. Всички зрители щурмували касите, за да искат парите си обратно.

7. Светкавица убила цял футболен отбор. Това се случва през 1998 година. Светкавица сложила край на животите на цял отбор футболисти от Конго. Целият противников отбор е недокоснат. 30 други човека от стадиона са с изгаряния. Местните смятат, че отбора бил прокълнат.

8. Барбадос трябвало да вкара автогол, за да спечели мач! Звучи странно, но през 1994 година, в мач срещу Гренада, отборът на Барбадос трябвало да спечели с два гола разлика, за да продължи напред за Купата на Карибите. Резултатът бил 2:0, но към края на мача противниците вкарали гол. За да успеят да продължат, отборът на Барбадос решава да си вкара автогол, за да отиде в продължения, където се играе за Златен гол. Златния Гол тогава се зачитал за 2 гола. Противниковите играчи надушили какво се случва и започнали да защитават противниковата врата. Ситуацията била адски конфузна, но в крайна сметка Барбадос успяват.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *