• месо

8 грешки, които допускаме при приготвянето на месо!

месоНие обожаваме добре приготвените пържоли. Когато имаме качествено парче месо, не е нужно да измисляме сложни готварски техники и екстравагантни сосове, и именно затова ги обичаме. Най-простичкото нещо е най-хубаво: едно добро, старомодно и непретенциозно хранене. Тогава защо приготвянето на пържола е толкова трудно? От трагичен вид но препечене вътрешност, има толкова много начини да сбъркаме.

Не се бойте! Нашата тестова кухня е тук, за да помогне. Главният експерт по храните Доун Пери ще ни поведе през готварското изкуство, за да разберем как да приготвим перфектната пържола. Готови ли сте да сготвите наистина прекрасно телешко? Това е вашият момент да заблестите.

Първата грешка е това, че повечето от нас пазаруват в супермаркета. Там ще намерите обичайните парчета месо, които всички купуват. Продавача в месарницата обаче е този, който може да ви насочи към правилния тип пържола за истински богат вкус.

Вадите месото от хладилника и веднага го слагате в тигана, нали? Това обаче е друга основна грешка. Направете си предварителен план и ако пържолата е от по-тънките, я оставете поне половин час на плота, докато, ако е над 1 инч дебела, нека простои поне час-два отвън. В противен случай рискувате да получите не добре приготвена пържола, която на външен вид сивее- решавате, че не е вкусна и определено не изглежда привлекателно.

Когато стане дума за маринатата, не бива да бъдете срамежливи. За да постигнем богат, плътен вкус, е нужно да имаме и богата марината. Тъй като не можем да овкусим пържолите отвътре, трябва да наблегнем на външната обработка. Тук обаче е моментът да уточним, че не бива да включвате всевъзможни нетипични подправки. Добавете традиционното- сол и черен пипер, кимион. Задължително е да можете да видите ясно солта и пипера в маринатата.

Не се страхувайте от горещия тиган. Пери дори позволява и малко дим. За да не изгарят мазнините от месото, пържете в растително олио или такова от гроздови семки. Винаги може да добавите малко масло в последните минути и хубавичко да овъргаляте пържолата в него. И сега не ни съдете за това изказване, ако искате да имате плътна пържола, ще трябва да намалите силата на котлона малко, ако ли не рискувате да получите само – хрупкава повърхност, но сурова отвътре.

Някои готвачи могат да кажат дали пържолите са готови само като ги пипнат. Чудесно! За нас обикновените хора, обаче това е доста лъжлива практика. Пери е голям привърженик на термометъра. „Измерете температурата на пържолата-казва тя- за да разберете със сигурност.“ Какво обаче се случва, ако пържолата има прекрасна коричка, но температурата й е едва 90 градуса? Първо, не се паникьосвайте! Второ, махнете я от котлона и я сложете във фурната върху хартия за печене, загрята до 400 градуса. Така тя ще бъде сготвена без да потъмнее.

Не се тревожете, че пържолата ще изстине. Не я режете веднага! Тънките резени имат нужда от 5 до 10 минути, а за по-големите пържоли планирайте поне 10-15.

Стигнали сте дотук? Сега не е момента да режете пържолите със затъпен нож. Пери обяснява: Режете перпендикулярно на естествените влакна на месото. Ще се разрязва по-лесно, ще изглежда по-добре и ще бъде по-вкусно.

Разбираме, че да приготвиш перфектната пържола предполага доста тревоги. Също и че щом сте дали доста пари за хубаво месо, искате всичко да мине по мед и масло. Но сочната пържола не е само за готвачите в ресторанта, а и определено си заслужава да присъства във вашия репертоар. Пери препоръчва: Поемете си дълбоко въздух. Бъдете спокойни. Всичко ще бъде наред!

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *