• дехидратация

7 симптоми, по които да познаете, че тялото ви е дехидратирано

дехидратацияВ тази статия ще ви запознаем с най-често срещаните симптоми, при сблъскването с които трябва да знаете, че вероятно вашето тяло се нуждае от вода. А ето ги и тях:

1. Постоянна сухота в устата

Според диетологът Людмила Денисенко, чувството на сухота в устата се появява постоянно при хората, които не приемат достатъчно течности, това от своя страна води до проблеми в тялото, породени от дехидратация. Обикновено хората не са наясно с тези сведения, както и с това че с напредването на възрастта се появява хронична дехидратация, чиито признак е именно сухота в устата.

2. Дращене на очите

Виновникът за това усещане, обикновено е и сухият въздух, както и постоянната работа на компютър. Оказва се обаче, че причина за това може и да е липсата на вода в тялото, тъй като здравата лигавица на окото, обикновено винаги се овлажнява правилно.

3. Сухота в ръцете

В случай, че тялото ви е дехидратирано, то ще липсва потенето. Това е като нож с две остриета, тъй като липсата на пот, намалява петната по дрехите, но от друга страна създава не малко други проблеми. Все пак не бива да забравяме, че потта обикновено се дължи на регулирането на температурата в тялото, както и спомага за това то да не прегрява. Ако това свойство на тялото липсва, то се увеличава рискът от топлинен удар.

4. Сутрешна умора

Справка в учебниците по Биология от детството, ще ви припомни, че водата е необходима не само за блестяща кожа и коса, но тя спомага и за разреждането на кръвта. Недостигът ѝ обаче води до нейното сгъстяване, липсата на кислород в нея, от което се пораждат проблеми в кръвоностните съдове, водещи до високо кръвно налягане. Впоследствие се появяват и симптоми като умора, раздразнителност и в нерядко случаи виене на свят.

5. Посещението на тоалетната става трудна задача

Няма значение дали този проблем е при възрастните или децата. Ако не пиете достатъчно течности през деня, то при посещение на тоалетната по голяма нужда, може да се сблъскате с проблеми. А това от своя страна, ще бъде сигурен показател, че тялото ви има нужда от вода.

6. Докато сте на диета

Независимо дали диетата ви е обвързана със силови упражнения или просто ограничавате храненето, задължително е да набавяте на тялото си необходимото количество вода. Американски учени от университета във Вирджиния са установили, че именно водата ускорява обменните процеси, включително и това, че тя спомага за по-експресното изгаряне на мазнините. Ако пиете достатъчно вода, метаболизмът ви ще се ускори с около три на сто, т.е. достатъчен процент, от който се нуждае тялото, за да отслабне по-бързо. В случай че тялото е дехидратирано, то започва да съхранява вода. Именно така се появява мастната тъкан.

7. Скърцащи стави

Ако при движение, започнете да усещате скърцане в коленете, шията или други стави, това не се дължи само на липсата на физически упражнения. Известният физиотерапевт – проф. д-р Сергей Бубновски, съветва своите пациенти да не пропускат „сутрешния душ на ставите“ . Това означава, че след събуждане е необходимо да се изпие поне една чаша хладка вода на гладно. Това действие допринася за правилната хидратация на тялото и така изчезва неприятното скърцане в ставите.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *