• Водопади

7 места, определяни като новите чудеса на света

В света вече има няколко чудати места, които са определени като „7-е чудеса на света“, но освен тях на нашата планета има още много подобни, които заслужават същото признание. Това са наистина едни прекрасни дестинации, които заслужават особено внимание. Ето ги и тях:

1. Залива Ха Лонг във Виетнам. За този залив има много легенди, като се смята, че той е дело на дракони, които преди хиляди години са помогнали на местните жители да се преборят с нахлуващата китайска армия. На това място има над 2 000 малки острова, повечето от които дори нямат имена. Плажовете в Ха Лонг са изключително чисти и девствени, което ги прави едно от най-красивите места в света, въпреки че Виетнам не е примамлива дестинация.

2. Дъждовната гора на Амазонка. Тази уникална гора, която за съжаление вече започнаха да изсичат е на цели 55 млн години, като не случайно носи гръмкото име „дробовете на Земята“. Тази гора произвежда голяма част от кислорода на нашата планета, като там живее поне 1 на всеки 10 животински вида. В амазонската дъждовна гора могат да се видят много чудати животни, за които дори не подозирате, като тя се разпростира на площ от рекордните 5.5 млн. квадратни километра.

3. Водопадите Игуасу. Тези водопади не са сред най-популярните, но пък са сред най-големите на Земята. Те са на цели 120 млн. години и предлагат една величествена гледка, която ще ви остави без дъх. Съставените са от 275 водопада, повечето от които са с древни индиански имена. Най-големият водопад е висок цели 82 метра и носи името „Дяволското гърло“.

4. Остров Джеджу е сред чудесата, които грабват със своята красота. Той се намира в Южна Корея и е голям около 280 кв. км. Този остров е базиран върху загаснал вулкан и е най-високото място в Южна Корея със своите 1950 метра надморска височина. Контраста с плажовете, осеяни с палми е много впечатляващ и си заслужава да посетите това място, ако имате достатъчно време и средства.

5. Националния парк Комодо също е доста атрактивен и привлекателен. Той е утвърден през 1980-а година в Индонезия, като обхваща около 30 острова с много чудати животински видове. Както може би се досещате от името, там е домът на комодския варан, който вече е на изчезване и трябва да се опази вида му. Националния парк е създаден с цел да бъдат защитени застрашените животински видове, като ежегодно привлича около 40 000 туристи.

чудеса

Дъждовната гора на Амазонка

6. Реката Пуерто Принцеса. Интересното за тази река е, че тя е подземна, като в нея могат да се срещнат изключително редки животински видове. Реката дава живот и на около 300 различни вида дървета, както и стотици други екзотични растения. Това е и най-дългата подземна река, която минава през огромна пещера и след това се влива в Китайско море.

7. Плоската планина Тейбъл. Тази планина се намира в Кейп Таун, като не е особено висока със своите 1084 метра, но пък е изключително красива със своя плосък връх. За съжаление още преди много са избити повечето животински видове и планината сега е глобализирана, но все пак пази уникална красота, която ще ви грабне от първият поглед.

 

 

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *