• facebook

5 съвета за безопасност във Faceboоk

Смея да твърдя, че имам сериозен опит в социалната мрежа Facebook и понякога много се учудвам какви безумни грешки правят моите приятели, използвайки тази мрежа. Около 70 % от потребителите не мислят за своята сигурност и така стават жертва на доста сериозни схеми за събиране на данни от хора, които изкарват доста пари за тяхна сметка. В повечето случай, един клик е достатъчен да се разделите с вашите лични данни. В следващите няколко реда ще се опитам да ви дам съвет, как да да запазите личните си данни, доколкото те са лични след като сте се регистрирали във facebook.

1.Шокиращите заглавия на вашата стена.

Когато някой ваш приятел сподели новина със заглавие “Това трябва да се види!!! Шокиращо”, бъдете много внимателни. 90% това не е истина и нещото което отворите, ако кликнете на заглавието няма да е нищо интересно. В този момент вие вече сте жертва. Най-вероятно сте харесали някой facebook страница, която после ще се използва за реклама.

2. Познавайте вашите приятели.

Скоро ми се случи моя приятелка да публикува линк към домашно порно. Това ми направи силно впечатление, защото познавайки този човек няма как да публикува подобно нещо на стената си. Ако някой не го считате толкова близък, за да ви е приятел, просто го махнете от списъка ви. Не ви е нужен! Ако познавате приятелите си и техните интереси може да се спасите от това и вие да публикувате подобен линк на вашата стена без да знаете.

3. Лични съобщени – Моля гласувайте.

Поредния начин за събиране на данни е когато някой ви прати съобщение, „моля гласувайте за малкия Марти в конкурса на…” И в този случай всичко зависи от вас. Преценката ви е много важна. Ако мислите че приятеля ви наистина има детенце на име Марти, спокойно може да опитате да дадете своя глас за него.

4. Масов бой в дискотека в Созопол (видео)

Кликни за да видиш видеото

Кликни за да видиш видеото

Тук всичко изглежда супер истинско. Заглавие под него видео. Но видеото не винаги е видео, а просто снимка  на част от клипче с бутон play в средата. В този случай ако има действие от ваша страна, резултата ще е следния – автоматично поствате същото на вашата стена, харесвате определена страница и в някой случай сте кликнали на реклама, която евентуално носи приход на човека зад всичко това.

5. Линковете.

Знам че за повечето хора това не означава кой знае какво, но … гледайте линковете, това са имена на домейни на самите сайтове. Има значение дали ще отворите google.bg или goooogle.bg.

Ако бъдете внимателни и обръщате внимание на тези 5 лесни стъпки ви гарантирам, че шансовете ви да останете “сухи” са много големи. Пазете се и не си мислете – е какво ще ми вземат?? Има какво и в доста случай не е никак малко. И още един съвет от мен, проверете списъкът с харесаните от вас страници и преглеждайте редовно вашата стена. Ако откриете там нещо което не сте публикували вие, значи сте станали жертва.

Сподели статията

За Автора: Martin Kolev

Купете си клетка за хамстер и си свиркайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *