• приятелство

5 стъпки към успешното приятелство

Чувствате ли се като лепка? Вълнувате ли се повече, отколкото трябва, от всяко ново приятелство? Бомбардирате ли новото си другарче с въпроси, които го смущават и го карат да се отдалечава от вас? Пращате ли нездравословно много мейли и съобщения? Ако това е така, вероятно сте разбрали, че отчаянието отблъсква повечето хора.

Забавете темпото – Всяко приятелство се развива с различна скорост. Не бързайте да превръщате всеки нов познат в “сродна душа” и “приятел завинаги”. Това може да бъде изнервящо за околните. Бъдете търпеливи и се наслаждавайте на новото си приятелство, като му позволите да се разгърне постепенно. Не се опитвайте да пресилвате нещата.

Високите очаквания пречат – Когато за пръв срещате някого, е много лесно да развихрите фантазията си и да го идеализирате, както и да се надявате, че ще станете неразделни. Често високите очаквания пречат на едно приятелство. Новият ви познат ще прави грешки, също като вас и понякога ще ви разочарова, затова го приемете такъв, какъвто е.

Приятелството е като игра на тенис – Представете си взаимодействие с този човек като игра на тенис или волейбол. Всеки път, когато започнете ново приятелство, вие хвърляте топката към неговата страна. След това ще трябва да изчакате да ви върнат топката. Не може да хвърляте безразборно много топки, защото трябва да се уверите, че новият ви приятел все още се интересува от играта. Понякога се налага да почакате и да бъдете търпеливи. Когато това се случи, поемете дълбоко дъх. Ако сте поканили новото си другарче на кафе, не е необходимо да го каните още няколко пъти. Изчакайте! Всеки път, когато изпитате желание да пратите още едно съобщение, пребройте до 100.


Заемете се с повече неща – 
Заетите хора не разполагат с много свободно време и затова се застраховат от вероятността да се превърнат в лепки. Всичко това ги прави по-интересни. Ако непрекъснато скучаете, не е изненадващо, че трудно създавате здраво приятелство.

Не забравяйте, че за всяко приятелство трябва да полагате грижи. Представете си, че се грижете за едно цвете. Когато го поливате редовно, но без да прекалявате (!), то ви радва с аромата и красотата си всеки ден.

Сподели статията

За Автора: Martin Kolev

Купете си клетка за хамстер и си свиркайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *